NEBO 2011. GODINE

U utorak prva djelomična pomrčina Sunca u ovoj godini

The moon is pictured during its circle of a total eclipse as seen from Silver Spring, Maryland, on December 21, 2010. This eclipse takes place just hours before the December solstice, which marks the beginning of northern winter and southern summer. AFP PHOTO/Jewel Samad
Djelomična pomrčina Sunca prvo će biti vidljiva sa sjevera Alžira, oko 7.40 sati po srednjeuropskom vremenu, a trajat će do podne

Prva djelomična pomrčina Sunca u ovoj godini dogodit će se već 4. siječnja,a moći će se ju vidjeti iz Europe, uključujući Hrvatsku, te iz sjeverne Afrike, s Bliskog istoka i iz srednje Azije. Hrvati će ovu pomrčinu moći vidjeti nešto prije 8 sati i potrajat će skoro do 11 sati.

Djelomična pomrčina Sunca prvo će biti vidljiva sa sjevera Alžira, oko 7.40 sati po srednjeuropskom vremenu, zatim će se pomicati prema istoku tako da će je gotovo cijela zapadna Europa moći promatrati pri izlasku Sunca. Pojava će trajati sve do podneva.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca, odnosno kada Zemlja zalazi u Mjesečevu sjenu, što se može dogoditi samo za faze mlađaka. S obzirom na to da će ovoga puta Mjesec samo djelomično zakloniti Sunčevu ploču, pojava se ne smije promatrati bez korištenja zaštitnih naočala.

U 2011. godini bit će ukupno četiri djelomične Sunčeve pomrčine i dvije potpune Mjesečeve, što je rijetka kombinacija koja će se u 21. stoljeću dogodit tek šest puta. Potpune pomrčine Sunca neće biti sve do studenoga 2012., a i tada će biti vidljiva samo stanovnicima Južne Amerike i Oceanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:03