REKTORSKI FORUM

U Zagrebu pokrenuto osnivanje Zajednice sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnog Balkana

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
 Damjan Tadic / CROPIX

Deklaraciju sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana, čime će unaprijediti suradnju i zajedničko djelovanje sveučilišta u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja potpisala su 22 rektora na Drugom rektorskom forumu jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana u Zagrebu, priopćilo je u ponedjeljak Sveučilište u Zagrebu.

Potpisnici Deklaracije na sastanku održanom u Zagrebu, kako se navodi, pokrenuli su osnivanje Zajednice sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana.

Na temelju potpisane Deklaracije, Zajednica će nastaviti razvijati Regionalnu platformu za suradnju u području znanosti, visokoga obrazovanja i istraživanja te će posebna pažnja biti usmjerena na unaprjeđenje kvalitete visokoga obrazovanja na području jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana.

Zajednica će stvarati uvjete za zajedničko jačanje kapaciteta u području znanosti, visokoga obrazovanja i transfera znanja, aktivno zagovarati zajedničke interese u području svojega djelovanja u institucijama Europske unije, poticati mobilnost nastavnika, suradnika, znanstvenika, istraživača i studenata te se aktivno zalagati da države jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana izdvajaju više sredstava za financiranje znanosti, koji ne bi smjeli biti manji od 1 posto bruto nacionalnog dohotka.

Zajednica će se, ističe Sveučilište u Zagrebu, osobito zalagati da EU namjenski izdvaja više sredstava za razvoj znanosti i visokoga obrazovanja na sveučilištima koja su u njezinu sastavu.

Uz podupiranje načela otvorenog pristupa znanosti i istraživačkoj infrastrukturi, Zajednica sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana podupirat će započete i planirane aktivnosti u okviru Berlinskoga procesa, osobito one koji se odnose na osnivanje i rad Istraživačke zaklade za jugoistočnu Europu i zapadni Balkan.

Deklaraciju sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana u ime svojih institucija potpisali su: Igor Papič, rektor ljubljanske Univerze, Zdravko Kačič, rektor mariborske Univerze, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever u Koprivnici, Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, Jasmina Ibrahimpašić, prorektorica Univerziteta u Bihaću, Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Maja Kazazić, prorektorica Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, Ivanka Popović, rektorica Univerziteta u Beogradu, Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorica Univerziteta u Novom Sadu, Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Miladin Kostić, rektor Državnoga univerziteta u Novom Pazaru, Marjan Dema, rektor Universiteti i Prishtines Hasan Prishtina, Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore, Nikola Jankulovski, rektor skopskoga Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“, Sasho Korunovski, rektor Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ – Bitola i Vullnet Ameti, rektor Univerziteta u Tetovu.

Treći rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana održat će se u siječnju ili veljači 2019. na Sveučilištu u Mostaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2021 22:40