OTROVNA

'UBODE LI VAS, POŽELJET ĆETE DA STE MRTVI' Izuzetno opasna riba izvršila invaziju na Mediteran

 Screenshot / YouTube

Riba morski paun iz roda Pterois, prekrasna ali otrovna i proždrljiva, koja se može mrijestiti i svaka četiri dana, razmnožila se na Mediteranu, a kako rastu temperature mora, tako raste i strah da bi morski paun mogao uzrokovati devastaciju domaćeg morskog života.

U izvještaju objavljenom u časopisu Marine Biodiversity Records znanstvenici tvrde da dokazi koje su im podnijeli ronioci i ribari otkrivaju kako je riba kolonizirala dio obale oko Cipra u samo godinu dana nakon što je navodno preplivala Sueski kanal, piše Independent.

Izvještaji su potaknuli strah da bi riba, koja inače potječe iz Indijskog i Tihog oceana, no rasprostranila se i na zapadnom Atlantiku i otkrivena je kraj obala Floride i Južne Karoline, mogla prijeći i u istočni Atlantik.

Ubod morskog pauna je iznimno bolan i može uzrokovati paralizu, srčani udar, a u nekim slučajevima i smrt.

Znanstvenik Demetris Kletou, iz istraživačkog laboratorija u Limassolu na Cipru, rekao je: ‘Do sad smo imali samo nekoliko zabilježenih susreta s morskim paunom na Mediteranu i bilo je upitno može li uopće ta riba zauzeti ovu regiju kao što je to učinila na zapadnom Atlantiku. Međutim, otkrili smo da se nedavno razmnožila i u roku od godinu dana kolonizirala gotovo cijelu jugoistočnu obalu Cipra, a u prilog joj ide zagrijavanje mora.’

Morski paunovi narastu do 40 centimetara, imaju otrovne bodlje koje odbijaju predatore i hrane se različitim ribicama. Proizvode oko dva milijuna jajašca godišnje. Upravo ih to kao i činjenica da vrlo brzo dosegnu zrelost čini vrlo učinkovitima u koloniziranju novih grebena na račun domaćih vrsta.

Profesor Jason Hall Spencer sa Sveučilišta Plymouth rekao je da ovom objavom žele potaknuti lokalne zajednice na projekte uklanjanja ribe kao što su to učinili na Karibima gdje je uspješno obnovljena populacija domaćih riba. Osim toga je dodao: ‘S obzirom da je Sueski kanal nedavno proširen i produbljen, trebat će poduzeti mjere kako bi se spriječila daljnja invazija.’

Prema podacima američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) morski paunovi su jedni od najvećih predatora na mnogim koraljnim staništima u Atlantiku. ‘Morski paunovi konzumiraju preko 50 vrsta riba, uključujući i neke ekonomski i ekološki važne vrste. Aktivni su lovci koji u skupinama i iz zasjede napadaju plijen’, stoji u objavi NOAA-e.

Jedan je instruktor ronjenja za National Geographic jednostavno sažeo kakav je osjećaj kad vas ubode ova vrsta: ‘Neće vas ubiti, ali ćete sigurno poželjeti da ste mrtvi.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:22