HAZU

UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK RAZBIJA MIT O KREACIONIZMU 'Opasno je da neki tu besmislicu žele uključiti u školski program kao ravnopravnu evoluciji'

Ivan Gušić
 Marko Todorov / CROPIX

Knjiga "Kreacionizam: stari mit u novome ruhu" koju je autor akademik Ivan Gušić napisao kako bi znanstveno objasnio neznanstvene pokušaje potiskivanja teorije evolucije, predstavljena je u četvrtak u Zagrebu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Tema knjige, koja na 180 stranica govori o razvoju ideje kreacionizma i o kreacionizmu danas, kada se nameće kao znanost, jest objašnjenje kako je do pojave te pseudoznanosti došlo. Sama po sebi, ta je "teorija" besmislica, i ona bi to i ostala, ali opasnost je u činjenici da ih neki i kod nas žele uključiti u školski program kao "ravnopravne" evoluciji života na Zemlji, rečeno je na predstavljanju knjige objavljene u nakladi Izvora.

Filozof akademik Branko Despot kazao je da je čovjek biće koje "okom duše" promatra svijet i temeljito ga analizira, dok je kreacionizam pokušaj da se iskustvo biblijske objave adaptira i aktualizira u horizontu znanosti, ali da se ona za razliku od znanosti ni na koji način ne može dokazati.

Biologinja akademkinja Sibila Jelaska kazala je da je znanost u posljednjih stotinu i pedeset godina bezbroj puta činjenično dokazala da postoji evolucija, ali da njezini protivnici kod običnih ljudi nastoje stvoriti potrebu za čudima, pri čemu to rade i neki u javnosti dobro poznati fizičari.

Znanost je stekla uvid u začuđujuću kompleksnost živog organizma, ali onima kojima nije do znanosti najlakše je sve to proglasiti nadnaravnim. Na otporima i prilagodbama genoma na različite utjecaje pesticida, koji se mogu promatrati u našim laboratorijima po bolnicama, može se svaki da uvjeriti u postojanje evolucije, kazala je.

Mi ne znamo kako je život nastao u početku, ali da je to djelo Božje – ništa ne objašnjava, kazala je Sibila Jelaska.

Autor akademik Ivan Gušić professor emeritus geologije i paleontologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta i član HAZU-a od 1992. zahvalio je upravi Akademije što omogućuje i podržava da se čuju različita mišljenja, što, po njemu, ranije nije bilo moguće.

Gušić, koji se posebno bavi geološkom evolucijom, objavio je, dijelom s drugima, oko sedamdeset znanstvenih radova, od toga oko polovicu u uglednim međunarodnim znanstvenim časopisima, te veći broj stručnih i popularno-znanstvenih članaka.

Gušič je kazao da mu je tema istraživanja bila izjava tadašnjeg ministra znanosti Predraga Šustara, koji je prije nego što je postao ministar objavio članak u kojem zastupa inteligentni dizajn, tj. "da je taj lijepi svijet koji tako dobro funkcionira moralo dizajnirati više biće". Naravno, neka svatko misli i vjeruje što god hoće, ali nije u redu da to kaže ministar znanosti, kazao je ranije Gušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:23