DOLAZI KRAJ

UMIRE NAJSTARIJE ŽIVO BIĆE NA OTOKU Njegova je krošnja već stvarala hlad kad je Stonehenge izgrađen

 Wiki commons

Drvo staro 4000 godina, za koje se smatra da je najstarije živo biće u Velikoj Britaniji, vjerojatno stvara svoje posljednje godove, objasnio je njegov drvočuvar.

Impresivna Ashbrittle Yew, koje se nalazi u dvorištu crkve u Ashbrittleu u Somersetu, ima opseg od 12,5 metara i ogromnu krošnju koja natkriva sve oko sebe.

Međutim, Charles Doble domar crvke Svetog Ivana Krstitelja u čijem se dvorištu nalazi tisa upozorava kako drvo izgleda 'ekstremno loše'.

Centralno deblo je šuplje, a iz njega se grana šest velikih grana, vjerojatno zbog bolesti. Lokalno stanovništvo strahuje da je uvenuće manjih grana i otpadanje lišća prvi znak da stablo umire.

- Riječ je o najstarijem biću u Engleskoj. Samo za perspektivu, njegova je krošnja već stvarala hlad kad je Stonehenge izgrađen. Stručnjaci nagađaju da je drvo staro između 3500 i 4000 godina. Nažalost, Ashbrittle Yew izgleda vrlo bolesno ovog trenutka i zabrinuti smo da neće dugo preživjeti - objasnio je Doble.

Stručnjak za drveće dr. Owen Johnson navodi da kako je moguće da tisa samo prolazi vrlo loš period te da je malo vjerojatno da će umrijeti od starosti.

- Tise prolaze kroz kratke faze u kojima se čine da neće preživjeti, no već nekoliko godina kasnije izgledaju kao da se ništa nije dogodilo. Riječ je o drveću koje je gotovo besmrtno - tvrdi Johnson.

Lokalno stanovništvo je oko Ashbrittle Yew napravilo cijeli niz mitova i legendi, a vjeruje se da je na istom mjestu sahranjen poglavica plemena koje je tu živjelo prije Rimljana.

Drugi stručnjak Tim Hills, osnivač grupe 'Drevne tise', upozorava kako je najveća prijetnja tisi ta da ljudi pomisle da umire te je sasijeku.

- Tise prolaze kroz zamjenu listova svakih osam do devet godina. Iako izgleda da drvo pati, vjerojatno će nadživjeti crkvu pored koje je sagrađena i lokalne stanovnike - zaključio je Hills.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:02