HAZU OBJAVIO

Umro akademik Tomislav Cvitaš, istaknuti hrvatski fizikalni kemičar

Tomislav Cvitaš

 Hazu/
Njegov znanstveni rad u područjima molekulske spektroskopije i atmosferske kemije međunarodno je priznat i visoko citiran

Akademik Tomislav Cvitaš, istaknuti hrvatski fizikalni kemičar i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je u petak u Zagreb u 79. godini života, izvijestili su u subotu iz HAZU-a.

Cvitaš se rodio 1943. u Zagrebu. Diplomirao je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1966. te se zapošljava u Institutu Ruđer Bošković Godine 1967. odlazi na poslijediplomski studij iz područja molekulske spektroskopije na Sveučilište Reading u Velikoj Britaniji, gdje doktorira 1970. Zatim jednu godinu boravi na Sveučilišnom koledžu (University College) u Londonu i vraća se u IRB, gdje započinje istraživanja u području spektroskopije i atmosferske kemije.

Od 1975. do 1977. boravio je u Istraživačkom centru u Karlsruheu te od 1990. do 1995. na Fraunhoferovu institutu za atmosferska istraživanja u Garmisch Partenkirchenu, gdje je radio na koordinaciji najvećeg znanstvenog projekta za istraživanje okoliša u Europi.

Od 1977. do 2006. Tomislav Cvitaš djelovao je kao redoviti profesor u trajnom zvanju u Zavodu za fizikalnu kemiju na Kemijskom odsjeku PMF-a. Obavljao je dužnost prodekana za nastavu i dekana PMF-a te pročelnika Kemijskog odsjeka. Od 2015. bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Akademik Cvitaš najveći autoritet u području fizikalne kemije u Hrvatskoj

Bio je redoviti član HAZU, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti od 2018., a od 2012 bio je član suradnik.

Također akademik Tomislav Cvitaš bio je najveći je autoritet u području fizikalne kemije u Hrvatskoj te je svojim znanstvenim, nastavnim i društvenim djelovanjem u sklopu kemijske struke znatno pridonio razvoju kemijske znanosti i visokog obrazovanja.

Njegov znanstveni rad u područjima molekulske spektroskopije i atmosferske kemije međunarodno je priznat i visoko citiran.

Njegova znanstvena i stručna bibliografija obuhvaća 13 knjiga i udžbenika, 4 poglavlja u znanstvenim monografijama, 30 znanstvenih radova iz područja spektroskopije, 76 radova iz područja atmosferske kemije, pedesetak radova iz edukacije i 19 radova iz područja mjeriteljstva.

Dugi niz godina bio je aktivan u Međunarodnoj uniji za čistu i primijenjenu kemiju (International Union of Pure and Applied Chemistry), što je rezultiralo i koautorstvom tzv. Zelene knjige – Preporuke za veličine, jedinice i simbole u fizikalnoj kemiji, koja je citirana više od 400 puta te je prevedena na 7 jezika.

Za svoj doprinos znanosti i visokom obrazovanju akademik Tomislav Cvitaš nagrađen je s više istaknutih nagrada i priznanja: Državnom nagradom za promidžbu i popularizaciju znanosti 2001., Plaketom IUPAC Appreciation of service for outstanding contributions to the advancement of worldwide chemistry, 2003., Nagradom Andrija Mohorovičić Sveučilišta u Zagrebu i Medaljom Kemijskog odsjeka PMF-a za doprinose znanstvenom i nastavnom radu 2014., priopćio je Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2022 08:02