TUŽNA VIJEST

Umro fizičar i nobelovac Peter Higgs: ‘Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika...‘

Peter Higgs

 Jonathan Nackstrand/AFP
Godine 1964. predvidio je postojanje nove čestice koja objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde te planete

“Uistinu daroviti znanstvenik”, koji stoji iza ideje subatomske čestice Higgsovog bozona, profesor Peter Higgs, preminuo je u 95. godini života.

Higgs je 1964. predvidio postojanje nove čestice, takozvanog Higgsovog bozona, koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde te planete.

Postojanje čestice nije bilo potvrđeno sljedećih gotovo pola stoljeća, a eksperimenti na Velikom hadronskom sudarivaču u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) konačno su potvrdili njegovu teoriju 2012. godine.

Higgs, profesor emeritus na Sveučilištu Edinburgh, s Françoisom Englertom dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za ovaj rad 2013. godine.

Sveučilište Edinburgh u utorak je objavilo da je “potvrđeno je da je profesor Peter Higgs preminuo u 95. godini života“.

“Umro je mirno u ponedjeljak 8. travnja u svom domu nakon kratke bolesti“, stoji u priopćenju.

"Njegova obitelj zamolila je medije i javnost da poštuju njihovu privatnost u ovom trenutku", dodaje se.

Rektor sveučilišta, profesor Peter Mathieson, izjavio je da je “Peter Higgs bio izuzetan pojedinac, istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje“.

"Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova ostavština nastavit će nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:16