SVE ZNAJU

'UPOMOĆ, PROŽDIRE ME VAŠ PLIJEN!' Znanstvenici otkrili da su biljke puno inteligentnije nego što smo mislili

 cc

JEFFERSON CITY - Volite li miris svježe pokošene trave? Aroma u kojoj uživate zapravo je mješavina kemikalija koju otpušta svaka vlat trave, koja služi kao kemijski ‘poziv u pomoć.’

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu ‘Granice znanosti o biljkama,’ biljke su u stanju precizno identificirati vrstu insekata koji ih napadaju, i potom otpustiti specifične kemikalije koji će najbolje pomoći u obrani ili zaliječivanju biljke.

Najbolja strategija je, naravno, prizivanje ‘tjelohranitelja’ - ispuštanje mirisa koji privlači životinje i kukce koji jedu nametnika koji je napao biljku. Biljke su toliko precizne u tome da su u stanju razlikovati čak i ugrize kukaca koji imaju vrlo slične čeljusti.

- Otkrili smo da biljke mogu razlikovati napadače, i odgovoriti na napad na potpuno drugačiji način, rekao je voditelj istraživanja Jack Schultz sa Sveučilišta u Missouriju.

- U biljci se nalazi 28.000 gena, a mi smo ih otkrili 2778 koji različito reagiraju, ovisno o vrsi insekta. Ovo je do sada najveće istraživanje svoje vrste, koje nam je omogučilo da izvučemo točne zaključke o tome što biljke rade, izjavio je Schultz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:04