ANA SUNČANA SMITH

UPOZNAJTE HRVATSKU DOBITNICU 'ZNANSTVENOG OSCARA' 'Zašto sam se na vrhuncu karijere vratila kući?'

 Željko Grgić / CROPIX
Dr. Smith će s mladim timom znanstvenika istraživati kako stanica komunicira s okolinom

ZAGREB - Projekt ERC svojevrstan je znak kvalitete znanstvenog rada. Svakako sam ponosna na taj uspjeh - kaže dr. Ana Sunčana Smith, redovita profesorica na Sveučilištu Erlangen-Nürnberg i znanstvena suradnica Instituta Ruđer Bošković (IRB). Naša najveća znanstvena kuća nedavno je predstavila više od 3,5 milijuna eura vrijedne projekte Europskog istraživačkog vijeća (ERC) što su ih na Ruđer donijele znanstvene povratnice dr. Ana Sunčana Smith i dr. Iva Tolić. Kako su ERC-ovi projekti najbolja istraživanja u Europi, a u proteklih osam godina dobilo ih je samo desetak hrvatskih znanstvenika iz domovine i dijaspore, na Ruđeru su uspjeh tih dviju mladih i uspješnih znanstvenica nazvali “znanstvenim Oscarima”.

Doktorat u Njemačkoj

- Ovaj projekt mojem je timu donio ukupno milijun i pol eura za istraživanja osnovnih procesa organizacije proteina na staničnim membranama. Te procese stanice koriste u raspoznavanju svoje okoline, komunikaciji s drugim stanicama, ali i za regulaciju mnogih aktivnosti unutar same stanice. Većina lijekova djeluje baš kroz interakcije s membranama - pojasnila je dr. Smith.

Rođena je 1975. godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), nakon izrade diplomskoga rada na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri.

- Tijekom posjeta Australiji upoznala sam svojeg budućeg supruga Davida. Ubrzo nam je stigla i kći Lana - prisjetila se dr. Smith, koja je 2004. godine doktorirala na Tehničkom fakultetu u Münchenu. - Iste godine David je postao znanstveni suradnik na IRB-u, a ja sam nakon postdoktorskog usavršavanja na sveučilištima u Sydneyju i Nürnbergu 2006. godine postala habilitant na Sveučilištu u Stuttgartu.

Zvijezda u usponu

Nakon što sam 2008. godine rodila sina Adriana, regrutirao me Centar izvrsnosti za napredne materijale i procese na Sveučilištu Erlangen-Nürnberg - ispričala je dr. Smith kojoj je Sveučilište Erlangen-Nürnberg 2009. godine dodijelilo priznanje “Zvijezda u usponu”. Od 2012. godine redovita je profesorica na tom sveučilištu, a od 2013. godine zaposlena i na mjestu višeg znanstvenog suradnika na IRB-u. Prošle godine rodila je i treće dijete, sina Alana.

- Danas se moja znanstvena djelatnost odvija na relaciji Zagreb - Nürnberg te se veselim budućim izazovima. Trenutačno mi je jedna od osnovnih zadaća uspostaviti punu funkcionalnost tima na IRB-u. Zato je trebalo ne samo zaposliti ljude, nego i omogućiti im radne uvjete: urediti i opremiti radne prostorije te nabaviti i postaviti računalnu opremu - naglasila je dr. Smith. Iako imaju troje djece i predani su svojim istraživanjima, Smithovi uspješno usklađuju obiteljski i profesionalni život.

Burna svakodnevica

- Naši dani su od ranog jutra do kasno u noć ispunjeni grajom. Mi smo jedna dinamična obitelj, s dvoje roditelja koji su predani i obitelji i poslu. Sve je to jedna velika zbrka poslovnih sastanaka, nogometnih utakmica, rokova, ispita iz matematike, znanstvenih rasprava i uspavljivanja. Svaki dan je neštonovo, ali uz ljubav i zdravlje sve bude u redu. No, svakako, bez Davidove podrške sve to ne bi bilo moguće - zaključila je dr. Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:10