NOVA TEHNOLOGIJA

USKORO NA TRŽIŠTE DOLAZI KONDOM BUDUĆNOSTI! Pomoću njega seks više neće biti bolan, a i šanse za puknuće su gotovo nepostojeće

 Profimedia, Alamy
 

Razvijena je metoda izrade samonavlažujućeg kondoma od lateksa koji postaje gladak u trenutku fizičkog kontakta, piše BBC.

To će biti omogućeno zahvaljujući posebnom premazu koji traje tijekom čitavog snošaja, kazali su iz znanstvenog tima kojeg financira Zaklada Billa i Melinde Gates. Nadaju se da će ova novost učiniti kondome privlačnijim za upotrebu i na taj način smanjiti broj seksualno prenosivih infekcija, kao i neželjenih trudnoća.

Bez dovoljne količine lubrikacije seks može biti bolan a kondomi mogu puknuti ili skliznuti. Kad ih se koristi na pravilan način, kondomi su vrlo efikasan oblik kontracepcije, ali nisu dragi svima. Često su već navlaženi da bi ih se lakše koristilo, ali ponekad to nije dovoljno da bi snošaj bio ugodan. Može se dodavati količina lubrikanta, ali je to nezgodno i može zahtijevati više takvih intervencija, što ometa seksualni čin.

Istraživači kažu da će samonavlažujući kondom, koji postaje uistinu gladak kad dođe u kontakt s tjelesnom tekućinom, prevladati nedostatke dosadašnjih kondoma. Trebao bi izdržati snošaj koji uključuje barem 1,000 trzaja bez da izgubi glatkost. Prema istraživačima, snošaj tipično traje pola tog vremena, ali ponekad je i duži. Kad ga se testira za usporedbu, regularni kondom koji sadrži tekući lubrikant je u početku glatkiji, ali nakon 600 trzaja gubi glatkost.

Grupa volontera je zamoljena da testira oba kondoma, a većina od 33 osobe uključene u istraživanje je ocijenila samonavlažujući kao bolji.

Uskoro se očekuje početak ozbiljnog kliničkog testiranja ovakvog kondoma na parovima, a zatim bi se krenulo u kreiranje proizvoda za tržište.

Dr. Nicola Irwin sa Sveučilišta u Belfastu je stručnjakinja za tehnologiju medicinskih pomagala. Ona kaže da je sličan 'hidrofilan' materijal korišten kod izrade urinarnih katetera da bi ih se učinilo ugodnijim za korisnike.

'Ovakvi navlaženi kateteri su povezani s većom razinom prihvatljivosti za korisnike od drugih katetera navlaženih gelom. Izazivaju manju nelagodu i lakši su za korištenje. Slične rezultate očekujemo i od kondoma kod kojih ćemo koristiti ovu tehnologiju', kazala je dr. Irwin.

U međuvremenu, na Sveučilištu Wollongong u Australiji istraživači rade na izradi samonavlažujućeg kondoma od hidrogela koji više podsjeća na dodir prave kože od onih izrađenih od lateksa ili gume.

Očekuje se da će ova nova tehnologija poboljšati život milijuna ljubavnih parova koji povremeno ili redovito u seksualnom odnosu koriste kondome, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:36