VAŽNO OTKRIĆE

USPJEH HRVATSKOG ZNANSTVENIKA Nenad Ban: 'Shvatili smo princip za razvoj turbo antibiotika'

Ban i suradnici s ETH uspjeli su dešifrirati strukturu mitohondrijskog ribosoma

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban i njegov tim s ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu postigli su novi veliki uspjeh koji će pomoći u razvoju učinkovitih antibiotika.

Ban i njegovi suradnici dešifrirali su strukturu ribosoma u mitohondrijima, organelama u stanici koje su izvor stanične energije. To je otkriće objavljeno u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature, gdje su ga predstavili na naslovnoj stranici.

- Mitohondrijski ribosom često je razlog toksičnog djelovanja raznih antibiotika. Naime, lijek se veže i inhibira bakterijski ribosom, ali kao popratnu pojavu i mitohondrijski ribosom - rekao je Ban, profesor na ETH, jednom od vodećih svjetskih sveučilišta.

- Nas zanima funkcija mitohondrijskog ribosoma zbog važnosti mitohondrija kao stanične organele kao izvora energije u stanici. Zbog toga je funkcija mitohondrija ključna za razne normalne i poremećene stanične procese kao što su rast tumorskih stanica, starenje i smrt stanica - pojasnio je Ban, koji se već 15-ak godina bavi istraživanjem ribosoma, staničnih stanica proteina.

Nenad Ban (47) jedan je od najboljih hrvatskih znanstvenika u svijetu. Rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je 1994. na Sveučilištu California u Riversideu, a zatim se pridružio skupini prof. Toma Steitza na Yaleu. Na Yaleu je Ban bio prvi autor tri rada o strukturi bakterijskih ribosoma koji su njegova tadašnjeg šefa Steitza doveli do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine.

Prije 2,5 godine Banova skupina s ETH razriješila je strukturu ribosoma u višim organizmima (od kvasaca do čovjeka). - Ribosomi su jedni od najsloženijih staničnih strojeva i imaju ključnu ulogu za život na Zemlji jer su odgovorni za sintezu proteina. Poznavanje njihove strukture otvara put razvoju novih lijekova - istaknuo je Ban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33