NAPREDAK

Uspjeh znanstvenika: Promijenili krvnu grupu troje donatora bubrega u opći tip 0

 Amelie-benoist/Image Point Fr/Bsip Via Afp
Postignuće britanskih istraživača moglo bi pospješiti transplantacije bubrega, pri kojima je nužna podudarnost krvne grupe

Znanstvenici Sveučilišta Cambridge uspješno su promijenili krvnu grupu bubrega troje donatora u univerzalnu krvnu grupu 0, što bi u budućnosti značajno moglo unaprijediti transplantaciju organa. Naime, bubreg osobe krvne grupe A ne može se presaditi nekome s krvnom grupom B, niti obrnuto. Ali promjena krvne grupe u univerzalnu 0 omogućila bi više transplantacija. - Vrlo je uzbudljivo razmišljati o tome kako bi naše postignuće potencijalno moglo utjecati na tolike živote - rekla je za Guardian Serena MacMillan, doktorandica na Cambridgeu i jedna od članova znanstvenog tima.

Krvna grupa određena je genima koje smo naslijedili od naših roditelja. Tisućljeća evolucije dovela su do podjele ljudske krvi u četiri tipa: A, B, AB i 0. Pojedine krvne grupe međusobno se razlikuju po svojim markerima ili antigenima na površini svake crvene krvne stanice.

Ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen A, radi se o krvnoj grupi A. Tekući dio krvi, odnosno plazma, u tom slučaju sadrži antitijela protiv krvne grupe B. Ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen B, radi se o krvnoj grupi B. Plazma tada sadrži antitijela protiv krvne grupe A. Ako na površini crvenih krvnih stanica nema niti jednog od ta dva antigena, radi se o krvnoj grupi 0. U tom se slučaju u plazmi nalaze i antitijela protiv krvne grupe A i antitijela protiv krvne grupe B. Također je moguće da se na površini crvenih krvnih stanica nalaze i antigen A i antigen B, te tada u plazmi nema antitijela, a osoba ima krvnu grupu AB.

Proces pretvorbe

Britanski su se istraživači koristili uređajem koji se obično upotreb­ljava za prolazak krvi obogaćene kisikom kroz donirani bubreg kako bi ga sačuvali. No, sad se koristio i enzim koji je uklonio antigene krvnih grupa u žilama bubrega, što je dovelo do njihove pretvorbe u tip 0. - Naše samopouzdanje je uistinu poraslo nakon što smo primijenili enzim na komad ljudskog bubrežnog tkiva i vrlo brzo vidjeli da su antigeni uklonjeni. Nakon toga smo znali da je proces izvediv. Uzeli smo ljudske bubrege s krvi grupe B i pumpanjem enzima kroz organ pomoću normotermičke strojne perfuzije, u roku od samo nekoliko sati pretvorili smo krvnu grupu B u 0 - pojasnila je Serena MacMillan.

Znanstvenici optimistički najavljuju da će sada istražiti kako modificirani bubrezi rade u laboratorijskim bubrezima. Bude li se sve odvijalo prema planu, očekuju se i klinička ispitivanja na pacijentima. - Jedno od najvećih ograničenja u transplantaciji bubrega jest činjenica da morate biti kompatibilni po krvnoj grupi. Nakon uspješne promjene krvne grupe u univerzalnu 0, sada moramo razmotriti mogu li naše metode biti uspješne u kliničkom okruženju i naposljetku rezultirati transplantacijom - izjavio je za Times Mike Nicholson, profesor transplantacijske kirurgije na Cambridgeu.

Učestalost krvnih grupa

Znanstvenici ističu da bi njihovo postignuće uvelike moglo pomoći Crncima i drugim pripadnicima etničkih manjina koji u Velikoj Britaniji na transplantaciju bubrega čekaju u prosjeku 19 mjeseci dulje od pacijenata bijele rase zbog nepodudarnosti u krvnim grupama. Jer, zastupljenost pojedinih krvnih grupa nije jednaka u svim dijelovima svijeta.

Primjerice, u Hrvatskoj je najzastupljenija krvna grupa A, koju ima 42 posto populacije, slijedi krvna grupa 0 koju ima 34 posto Hrvata, zatim B koju ima njih 9-17 posto te AB koju ima njih 7 posto. I kod ostalih europskih naroda najveću učestalost ima grupa A. U Aziji I Africi je znatno češća krvna grupa B. Smatra se da su česte epidemije kuge i malih boginja u Aziji rezultirale većom učestalošću krvne grupe B jer su osobe krvne grupe 0 bile preosjetljive na kugu, a osobe krvne grupe A na boginje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:49