REVOLUCIJA

USPON STROJEVA POSTAJE STVARNOST U najvećem svjetskom investicijskom fondu radnike će zapošljavati i otpuštati roboti, plaću će primati samo direktori

 Wikimedia
Ray Dalio želi da u njegovoj tvrtki, teškoj oko 150 milijardi dolara, u sljedećih pet godina strojevi donose tri četvrtine svih odluka

U američkom hedge fondu Bridgewater Associates, najvećem investicijskom fondu svoje vrste na svijetu, tim inženjera već gotovo dvije godine radi na razvoju umjetne inteligencije. Cilj im je povećati učinkovitost tako što će umjetna inteligencija upravljati tvrtkom te zapošljavati i otpuštati ljude.

Osnivač fonda Ray Dalio želi stvoriti novi poslovni model gdje će većina zaposlenika biti programeri, a odluke će donositi računala.

Tim koji tu ideju treba uvesti zove se Systemised Intelligence Lab, a vodi ga David Ferruci, računalni stručnjak koji je stvorio IBM-ovo superračunalo Watson, stroj koji je 2011. pobijedio ljude u igri Jeopardy!

Prvi koraci u novom načinu poslovanja već se uvode: zaposlenici Bridgewatera ocjenjuju se međusobno korištenjem elektroničkog sustava 'Dots', tako što se njihovi bodovi pretapaju u "sličice sportaša" koje pokazuju jake i slabe strane svakog radnika.

Ray Dalio želi da u njegovoj tvrtki, teškoj oko 150 milijardi dolara, u sljedećih pet godina strojevi donose tri četvrtine svih odluka.

Umjetna inteligencija odlučivala bi o zapošljavanju pravih ljudi i presuđivala u slučaju neslaganja različitih skupina. Na taj bi se način, smatraju stručnjaci, moglo spriječiti da ljudski osjećaji zasmetaju poslovanju.

Računalni algoritmi sve više preuzimaju posao financijskih mešetara. Mark Carney, guverner Bank od England, rekao je prošlog mjeseca da bi roboti mogli uzeti 15 milijuna poslova u Velikoj Britaniji u nadolazećim godinama. "Temeljni izazov je da, uz velike prednosti, svaka tehnološka revolucija nemilosrdno uništi poslove i načine života - pa time i identitete - puno prije nego što se novi pojave", citira ga Daily Mail.

Inače, glavni odvjetnik Bridgewatera do 2013. bio je James Comey, koji je nakon toga postao direktor FBI-a. Predsjednik ovog hedge fonda David McCormick navodno je pak na putu da postane zamjenik ministra obrane u vladi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58