KORONA-MARKIRANJE

Uz recept s Tik Toka učenici masovno fejkaju brze testove na covid: ‘Trebate samo sok ili kečap‘

Učenici na početku nastave provode brzi antigenski test za samotestiranje na COVID-19 
 Marius Becker
‘Učenicima koje zanimaju kemijske reakcije savjetujemo da su najbolje mjesto za učenje - satovi kemije u školi‘, poručuju nadređeni

Nova vremena donose i nove metode izbjegavanja škole. Klinci k'o klinci, a i oni nešto stariji, doskoče svemu, pa i kako iskoristiti ovo pandemijsko doba.

Kako piše ugledni The Guardian, britanski školarci otkrili su kako sok od naranče daje lažan "pozitivan" rezultat na brzinskom covid testu.

Ovaj fenomen, s kojim su eksperimentirali i potvrdili ga tako i u redakciji Guardiana, nije posljedica toga da se virus nalazi u samom soku, već kako pretpostavljaju, povezan je s kiselošću koja na kraju "pokvari" test. Isti efekt na test, pišu, navodno imaju i neka druga pića i jela poput kečapa i Coca-Cole. Jedan britanski profesor kaže kako su mu na ovaj fenomen ukazali sami učenici.

"Rekli su mi kako je to odličan način da dobiju dva tjedna slobodno od škole", govori profesor.

Profesorica Andrea Sella sa Sveučilišta College London izjavila je kako je to otkriće ne čudi.

image
Brzi antigenski test za samotestiranje na COVID-19 u školi
Marius Becker

"Ako se netko namjereno igra s protokolom, krši ga, naravno da će dobiti krivi rezultat. No moram naglasiti kako to nije lažni nalaz u pravom smislu te riječi. Lažno pozitivni su oni koje dobijete samo ako se držite protokola, a oni onda ipak daju krivi rezultat", objašnjava Sella.

Ovaj trik naravno već je obznanjen i na TikToku. Tako su objavljene razne snimke na kojima korisnici eksperimentiraju s raznim tekućinama. Prema pisanju medija, na toj društvenoj mreži spomenute video snimke imaju već više od 6, 5 milijuna pregleda, a nađu se kada pretražujete pojam #fakecovidtest.

Jon Deeks, profesor sa Sveučilišta Birmingham oštro se obrušio na ovu novu praksu.

"Lažno pozitivan test ne utječe samo na dijete, već i njegovu obitelj i okruženje u školi, i baš zato to je prilično sebično napraviti. Ipak postoje puno manje štetni načini kako markirati iz škole", zaključio je Deeks.

Geoff Barton, glavni tajnik britanske Udruge škola istaknuo je pak kako je zlouporaba testova izrazito beskorisna, dapače u cijeloj situaciji odmaže, te da odlučno moraju obeshrabriti takvo ponašanje.

"Uvjereni smo ipak da se radi o tek nekolicini učenika i da je većina brzinskih testova upotrebljena na ispravan način. Ipak, apeliramo na roditelje da se uvjere kako testovi nisu zloupotrebljeni, a onim učenicima koje zanimaju kemijske reakcije savjetujemo da su najbolje mjesto za učenje - satovi kemije u školi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:04