SMEĆE UGROZILO ISS

UZBUNA na svemirskoj postaji: Astronauti se od komada ruske rakete skrivali u kapsulama za spašavanje

 AP Photo/NASA
Iako na kraju nije prošao preblizu postaje, mogućnost sudara bila je dovoljno velika da su se astronauti - dva Amerikanca, tri Rusa i jedan Nizozemac - probudili ranije i pričekali da opasnost prođe

WASHINGTON - Obačeni komad ruske rakete promašio je međunarodnu svemirsku stanicu danas ujutro. Iako na kraju nije prošao preblizu stanice, mogućnost sudara bila je dovoljno velika da su se astronauti - dva Amerikanca, tri Rusa i jedan Nizozemac - probudili ranije i pričekali da opasnost prođe u dvije Sojuz letjelice koje služe kako bi se astronauti mogli brzo vratiti na zemlju u slučaju nesreće, javlja Washington Post .

Prema NASA-i, direktan udar komada ruske rakete u svemirsku postaju vrlo vjerojatno bi učinio dalji boravak na njoj opasnim.

Komad rakete prošao je najbliže stanici u 7:38 po našem vremenu. Njegova putanja prvi put je zamjećena tek u petak, što posadi međunarodne svemirske postaje nije ostavilo dovoljno vremena da se maknu sa opasne putanje.

Ovo je treći slučaj u zadnjih 12 godina da je 'svemirski otpad' u niskoj zemljinoj orbiti priprijetio međunarodnoj stanici .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 09:02