VRIJEDNO ISTRAŽIVANJE

VELIKA BRITANIJA I SAD ISTRAŽIVAT ĆE STABILNOST LEDENJAKA NA ANTARKTICI Projekt će koštati 40 milijuna funti, promatrat će koliko se brzo urušava

 Alexandre Meneghini / REUTERS

Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u ponedjeljak su najavili da će pet godina proučavati stabilnost ledenjaka Thwaites na Antarktici, piše BBC. Bit će to jedan od najvećih projekata u povijesti tog kontinenta.

Velik otprilike kao i Velika Britanija, ovaj se ledenjak rapidno topi i povlači te je u globalnom rastu razine mora od 90-ih odgovoran za udio od 4%, a znanstvenici sada žele znati hoće li se urušiti. Kada bi se Thwaites urušio, razina svjetskih oceana narasla bi za otprilike 80 centimetara.

Računalne simulacije sugeriraju da je urušavanje ledenjaka neminovno, ali da će se ono dogoditi tijekom nekoliko narednih stoljeća. Želeći povećati preciznost i vjerodostojnost računalnih predviđanja, znanstvenici iz SAD-a i s Otoka odlučili su promatrati ledenjak izbliza.

- Mislim da još uvijek treba odgovoriti na pitanje je li Thwaites zapravo ušao u ciklus nepovratnog povlačenja, rekao je profesor David Vaughan, ravnatelj za znanost u Britanskom antarktičkom zavodu. - (Simulacija) pretpostavlja da će brzina kojom se ledenjak danas topi ostati konstantna, međutim to nije sigurno. Thwaites je evidentno na rubu ulaska u nepovratno povlačenje, međutim treba nam još 10 godina podataka da bismo bili u to sigurni.

Britansko Vijeće za istraživanje okoliša i američka Nacionalna zaklada za znanost poslat će u nekoliko ekspedicija na Thwaites otprilike 100 znanstvenika. Suradnja na proučavanju Thwaitesa najveći je zajednički pothvat ove dvije države na Antarktici u posljednjih 70 godina. Projekt bi u koncu mogao koštati 40 milijuna funti (337 milijuna kuna).

Thwaites je vrsta ledenjaka, koji se, kada je uravnotežen, ravnomjerno odlama u more i regenerira putem snijega koji na njega pada. Međutim, Thwaites trenutno nije uravnotežen i stanjuje se otprilike 40 centimetara godišnje. "Taj je proces počeo nakon 2000. godine i on se kreće prema kopnu brzinom od 10 do 12 kilometara godišnje", objasnila je doktorica Anna Hogg sa Sveučilišta Leeds.

Istraživanjem će se nastojati doznati što je dovelo do Thwaitesovog disbalansa i kako se oceanske vode kreću ispod njegove površine. Osim toga, planiraju bušiti ledenjak kako bi doznali što se s njim događalo tijekom prijašnjih zatopljenja. U istraživanju bi trebala sudjelovati i podmornica Boaty McBoatface.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:03