TEŠKI TRENUCI

VELIKA ZABRINUTOST ZA SLAVNOG FIZIČARA Stephen Hawking zbog lošeg zdravlja morao otkazati predavanje koje su iščekivali milijuni

 AFP
Predavanje koje je trebao prenositi BBC bilo je najavljeno u lipnju i očekivali su se milijuni slušatelja

Najpoznatiji znanstvenik današnjice Stephen Hawking otkazao je predavanje u sklopu serijala “Reith Lectures” na BBC-jevu radiju zbog bolesti.

Hawking je danas u Royal Institution trebao održati predavanje o crnim rupama koje bi BBC-jev radio emitirao 24. studenoga. No, glasnogovornici BBC-ja i sveučilišta Cambridge priopćili su da se predavanje odgađa dok se Hawkingovo zdravstveno stanje ne poboljša.

Predavanja u sklopu “Reith Lectures” održavaju se krajem svake godine, počevši od 1948. kada je gostovao filozof Bertrand Russell. Lani je predavanje o budućnosti medicine održao kirurg Atul Gawande.

Hawking je u lipnju ove godine najavljen kao predavač, što je privuklo veliku pozornost javnosti te se očekivalo da će ga putem radija čuti milijuni ljudi diljem svijeta.

‘Kratka povijest vremena’

Stephen Hawking (73), dugogodišnji profesor na Cambridgeu, diljem svijeta postao je poznat po bestseleru “Kratka povijest vremena” iz 1988. godine. No, Hawking je i svojevrsni medicinski fenomen jer već 50 godina boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), teške i neizlječive neurodegenerativne bolesti od koje 95 pacijenata umire u roku od pet do deset godina.

“Shvatiti da imam neizlječivu bolest koja će me ubiti za nekoliko godina bio mi je popriličan šok. No, nisam umro. Zapravo, iako mi je nad budućnošću bio crni oblak, iznenađeno sam otkrio da uživam život više nego prije”, priznao je Hawking u svojim memoarima. Nekoliko godina nakon što je bolest dijagnosticirana, oženio se s Jane Wilde koju je upoznao na studentskoj zabavi.

Drugi brak

S njegovateljicom Elaine Mason, suprugom inženjera Davida Masona i tvorca sintetizatora pomoću kojega komunicira, vjenčao se 1995. godine. Brak je razvrgnut 2006. nakon napisa da ga Elaine zanemaruje i fizički zlostavlja.

Upala pluća u Ženevi

Stephen Hawking je 1985. godine zamalo umro u Ženevi od upale pluća. Tada je bio u induciranoj komi te na aparatima za održavanje života, a liječnici su predložili njegovoj ženi Jane da se isključe aparati. Ona je to odbila te je organizirala njegov prijevoz do bolnice u Cambridgeu gdje se oporavio. Prije šest godina tijekom turneje po Americi Hawking je ponovno dobio upalu pluća i njegovo stanje je nekoliko dana bilo vrlo kritično. No, na radost svojih poklonika oporavio se i nastavio sa svojim aktivnostima. Nije poznato koji su konkretno sadašnji Hawkingovi zdravstveni problemi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:27