Spora pravda

Veliki dan za znanost: Gospodin Mann je bio u pravu! I usput, bogatiji je za milijun dolara...

Foto s wiki stranice. Vidite.

 Joshua Yospyn/
Michael E. Mann postao je poznat po radovima o "hockey stick" grafu koji je postao ikona borbe protiv klimatskih promjena

Pravda je spora, ali dostižna. Ta stara izreka ne vrijedi samo u Hrvatskoj nego i u Americi, što je prošli tjedan spoznao poznati klimatolog Michael E. Mann. Viši sud Distrikta Columbia u Washingtonu dodijelio je klimatologu milijun dolara odštete u tužbi za klevetu protiv Randa Simberga i Marka Steyna koji su u svojim člancima Mannove studije o globalnom zagrijavanju usporedili s radom jednog osuđenog zlostavljača djece. Mann je Simberga i Steyna tužio još 2012., a nakon dugih 12 godina dočekao je presudu u svoju korist.

- Sjajan je osjećaj. Ovo je dobar dan za nas znanstvenike, ovo je dobar dan za znanost - rekao je Mann, jedan od najpoznatijih američkih klimatologa.

Michael E. Mann (58) diplomirao je fiziku i primijenjenu matematiku na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu, a doktorirao geologiju i geofiziku na Yaleu. Postao je poznat krajem 1990-ih kada je u Natureu objavio dva zapažena rada o "hockey stick" grafu: taj slikoviti naziv upotrebljava se jer graf podsjeća na palicu za hokej. "Hockey stick" graf pokazuje prilično stabilnu temperaturu na Zemlji gotovo 900 godina, a zatim njezin nagli rast koji se povezuje s ljudskom aktivnošću, odnosno emisijom stakleničkih plinova. Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC), koji okuplja oko 3000 vodećih klimatologa iz cijelog svijeta, uvrstio je "hockey stick" graf u svoj izvještaj iz 2001. godine. Mann je dugo bio jedan od vodećih klimatologa u IPCC-ju, UN-ovoj organizaciji koja je 2007. godine s Alom Goreom dobila Nobelovu nagradu za mir zbog doprinosa podizanju svijesti o opasnostima klimatskih promjena.

Kako je buknuo Climategate

No, u prosincu 2009. godine poznati klimatolog se našao u središtu velikog skandala Climategate kada je uoči klimatske konferencije COP 15 u Kopenhagenu u javnost procurilo oko 1000 e-mailova koje su britanski klimatski znanstvenici pod vodstvom Phila Jonesa sa Sveučilišta East Anglia razmjenjivali s Mannom, tada profesorom na Državnom sveučilištu Pennsylvania.

Neke od hakiranih poruka ili njihovih dijelova klimatski skeptici i poricatelji globalnog zagrijavanja u javnosti su predstavili kao ključni dokaz da su znanstvenici manipulirali podacima i da nemaju dokaze o globalnom zagrijavanju, pogotovo ne da je ono prouzročeno ljudskom aktivnošću. Za Jonesa i Manna nastupili su teški dani. Dotad hvaljeni i nagrađivani klimatolog Mann postao je meta optužbi za znanstveno nepoštenje, a pokrenuta je i kampanja da ga se otpusti s Državnog sveučilišta Pennsylvania.

- Moji kolege i ja žestoko smo napadani u medijima, na internetu, ali i u osobnim kontaktima. Stizale su nam i prijetnje smrću. Ukradeni e-mailovi osnažili su poricatelje klimatskih promjena i dali im novo oružje u napadu na klimatologe. Također, političarima, koji su već bili neprijateljski raspoloženi prema klimatolozima, to je otvorilo prostor za diskreditaciju cjelokupne znanosti - ispričao mi je Mann u razgovoru koji sam za Jutarnji list vodila s njim 2012. godine kada je objavio knjigu "The Hockey Stick and Climate Wars".

No, nekoliko neovisnih istraga ne samo da je Manna oslobodilo optužbi za znanstveno nepoštenje, nego je i potvrdilo njegove radove o opasnostima globalnog zagrijavanja. Bez obzira na to, 2012. godine libertarijanski think tank Competitive Enterprise Institute objavio je blog Randa Simberga koji je istraživanja Michaela Manna usporedio s aktivnostima pedofila Jerryja Sanduskog. Podsjetimo, Jerry Sandusky, bivši trener američkog nogometa na Državnom sveučilištu Pennsylvania, 2012. je osuđen na 30 do 60 godina zatvora jer je više od deset godina seksualno iskorištavao dječake starije od 15 godina.

"Hockey stick" graf

"Moglo bi se reći da je Mann Jerry Sandusky klimatskih znanosti, osim što je umjesto djece, zlostavljao i mučio podatke", napisao je u svom blogu Simberg. Mark Steyn poslije se osvrnuo na Simbergov blog u svom članku u desnolibertarijanskom časopisu National Review, nazvavši Mannova istraživanja "lažnim”. Mann je tada podigao tužbu protiv dvojice autora i njihovih izdavača. No, kako navodi Guardian, sud je 2021. godine odbacio tužbu protiv izdavača, zaključivši da se National Review i Competitive Enterprise Institute ne može smatrati odgovornima. Ali, Mannove tužbe protiv Steyna i Simberga su ostale, a tijekom sudskog procesa njegovi su odvjetnici trebali pokazati da su optuženi djelovali zlonamjerno i da su svjesno iznosili lažne tvrdnje ili pokazali "nesmotreno zanemarivanje" istinitosti svojih izjava. Tijekom suđenja Mann je tvrdio da je zbog napisa Steyna i Simberga ostao bez značajnih sredstava za svoja istraživanja. Optuženici su, pak, uzvratili da je Mann u godinama nakon njihovih komentara postao jedan od najpoznatijih svjetskih klimatologa.

Naposljetku, sud je Simberga i Steyna proglasio krivima što su Manna oklevetali višestrukim lažnim izjavama te dodijelio klimatologu jedan dolar odštete od obojice. Istodobno je sud zaključio da su dvojica okrivljenika objavili svoje izjave sa "zlonamjernošću, zluradošću, osvetoljubivošću ili svjesnom namjerom nanošenja štete". Kako bi se druge odvratilo da djeluju na isti način, sud je Simberga kaznio s 1000 dolara, a Steyna s milijun dolara odštete.

Nije jasno hoće li se Simberg i Steyn žaliti, no "hockey stick" graf je više nego ikada ikona klimatskih znanosti te naglašava golem utjecaj ljudske aktivnosti na rast temperature na Zemlji.

- "Hokey stick" graf kritičan je za kontekst klimatskih promjena koje se sada događaju - rekla je za Science Insider Jessica Tierney, paleoklimatologinja sa Sveučilišta u Arizoni. - Sve rekonstrukcije pokazuju potpuno istu stvar: temperature koje doživljavamo danas stvarno su bez presedana - istaknula je Jessica Tierney. U prilog "hockey stick" grafu govore i nedavno objavljena izvješća Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) Europske unije, Japanske meteorološke agencije (JMA) i američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). Prošla je godina bila najtoplija ne samo u povijesti mjerenja temperature zraka, nego i u posljednjih 100.000 godina.

- Današnja presuda potvrđuje dobro ime i ugled Mikea Manna. To je također velika pobjeda istine i svih znanstvenika koji posvećuju svoj život odgovorima na vitalna znanstvena pitanja koja utječu na ljudsko zdravlje i planet - izjavio je Mannov odvjetnik Pete Fontaine.

Mnogi znanstvenici godinama su pratili Mannov slučaj dok su istodobno rasle dezinformacije o klimatskim promjenama na društvenim mrežama. - Nadam se da će ljudi dobro razmisliti prije nego što počnu lagati i klevetati znanstvenike. Toliko smo izvan granica civiliziranog razgovora o činjenicama da se nadam da će nam ova presuda pomoći da pronađemo put natrag - rekla je za kanadsku radio i TV mrežu CBC Kate Cell iz Unije zabrinutih znanstvenika.

Iako je prema vlastitom priznanju umoran od sudskih procesa, Michael Mann, koji je u međuvremenu prešao na privatno Sveučilište Pennsylvania, ne odustaje od borbe. U suradnji s Peterom Hotezom, poznatim pedijatrom s Baylor College of Medicine u Houstonu, priprema knjigu "Under Siege: The Anti-Science Forces That Threaten Humanity" (Pod opsadom: antiznanstvene sile koje prijete čovječanstvu), koja će biti objavljena iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:15