ODBROJAVANJE POČINJE

Veliki prasak ponovit će se 30. ožujka

Znanstvenici koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Švicarskoj, najavili su da će u utorak 30. ožujka prvi put pokušati izazvati sudar čestica u uvjetima sličnim onima kojI su postojalI u vrijeme Velikog praska.

LHC je još prošli tjedan uspio postići rekordnu energiju zraka od 3,5 bilijuna elektronvolta (TeV), no inženjeri prije sudara moraju osigurati da će njihova energija ostati stabilna.

Sudari energijom od 7 TeV stvorit će minijatrune 'Velike praskove', a stručnjaci će potom rezultate analizirati još godinama.

Međutim, direktor akceleratora i tehnologije u Cernu, Steve Myers ističe kako je pred njima još jedan veliki izazov – poravnati zrake tako da se sudare. – To je kao da ispalite igle s dvije suprotne obale Atlantika i navedete ih da se na pola puta sudare – rekao je.

LHC je, nakon kvara na magnetima - istjecanja helija - ponovno pušten u pogon u studenom 2009. Popravak je trajao 14 mjeseci. U narednih nekoliko dana testirat će se sustavi za kontrolu zraka i zaštitu uređaja od zračenja izvana.

Energija sudara koju si je kao cilj za ovu godinu postavio Cern trebala bi pomoći rasvijetliti neka od ključnih pitanja fizike čestica, postojanja tamne tvari i prvih trenutaka nakon Velikog praska u kojem je, kako znanstvenici vjeruju, prije oko 14 milijardi godina nastao svemir. Tim LHC-a prije svega će tragati za tzv. Higgsovim bozonom, kojem je zbog značaja koji ima za razumijevanje fizike nadjenuto ime 'Božja čestica'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:36