PRAVI HEROJI

VELIKI USPJEH NA MEĐUNARODNOJ PRIRODOSLOVNOJ OLIMPIJADI Hrvatski učenici osvojili po tri srebrne i brončane medalje

Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX / CROPIX
 

Po tri srebrne i brončane medalje osvojili su hrvatski učenici na upravo završenoj 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi, koja se od 2. do 11. prosinca održavala u glavnom gradu Botswane.

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet priopćio je u ponedjeljak da su srebrne medalje osvojili Grgur Premec, Olga Jerković Perić i Mia Crnogaj iz zagrebačke XV. gimnazije, a Dorijan Lendvaj (XV. gimnazija, OŠ Popovača), Bartol Bučan (splitske III. gimnazija, OŠ Bol) i Matej Vojvodić (zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina, OŠ Vladimir Deščak, Novaki) osvojili su brončane medalje.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike).

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je oko 250 učenika iz 44 zemlje širom svijeta.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja.

Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Botswanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2017./18.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Učenike su na olimpijadu vodili Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:07