HRVOJE TKALČIĆ

VELIKI USPJEH NAŠEG ZNANSTVENIKA Hrvat dokazao čvrstu jezgru Zemlje

Hrvoje Tkalčić
 Facebook
 

Hrvatski znanstvenik Hrvoje Tkalčić otkrio je prvi direktan dokaz da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju. To otkriće objavljeno je u novom broju prestižnog časopisa Science, a pomaže nam razumjeti kako je formiran naš planet.

­- Moj postdiplomski student, Thanh-Son Pham i ja, pokazali smo postojanje transverzalnih ili J valova u unutrašnjoj jezgri Zemlje. To je ključan dokaz da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju jer se transverzalni valovi mogu širiti samo kroz čvrsto agregatno stanje - objašnjava Hrvoje Tkalčić, profesor seizmologije i matematičke geofizike na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri.

- Postojale su indicije da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju, međutim, ključni dokaz, postojanje J valova, dosad je nedostajao. Mi smo uspjeli ne samo detektirati te valove, nego i odrediti brzinu njihova širenja. Na osnovi tih brzina širenja odredili smo važne parametre materijala unutrašnje Zemljine jezgre. Naši rezultati ukazuju na mekšu unutrašnju jezgru nego što se dosad smatralo, a to pokazuje da je ona sklonija deformacijama. Unutrašnja jezgra Zemlje neka je vrsta vremenske kapsule: ako je razumijemo, razumjet ćemo i kako je naš planet formiran te kako evoluira - dodao je prof. Tkalčić.

Potraga za dokazom za postojanje J valova neka je vrsta svetog grala globalne seizmologije otkad je prije osamdesetak godina postavljena hipoteza da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju.

- Prvi sam put čuo za postojanje J valova na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a poslije sam, kao postdiplomac na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, počeo i ja maštati o tom otkriću. Ključno je bilo to što smo napustili konvencionalan način razmišljanja i umjesto potrage za tim valovima u direktnom seizmičkom polju Zemlje pronašli smo ih u korelacijskom valnom polju Zemlje.

Riječ je o novoj paradigmi u globalnoj seizmologiji koju smo upravo mi objasnili novom teorijom početkom ove godine - naglasio je.

Otkriće našeg znanstvenika i njegova suradnika zainteresiralo je australske, ali i neke svjetske medije kao što su Newsweek i BBC World.

- Nadam se da ovim dostignućem počinje nova era globalne seizmologije koja će unaprijediti i seizmičku tomografiju te kojom ćemo u budućnosti moći skenirati unutrašnjost drugih planeta bez uvjeta da na njima postoje tektonske sile i potresi slični onima na Zemlji - zaključio je.

Naš sugovornik rođen je 1970. godine u Bjelovaru, u Vinkovcima je završio gimnaziju, a diplomirao je fiziku - smjer geofizika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Doktorirao je na temu unutrašnjosti jezgre Zemlje na Sveučilištu Berkeley u Californiji, a zatim je bio na postdoktoratu na Institutu Scripps u San Diegu te Lawrence Livermore National Laboratory, najvećem nuklearnom laboratoriju u SAD-u.

Od 2007. godine radi na ANU gdje je voditelj seizmologije i matematičke geofizike, a 2016. godine dobio je australsku nagradu Research Achievement Excellence Award te je u izdanju Cambridge University Pressa objavio knjigu o unutrašnjoj jezgri Zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49