PROJEKT TEŽAK 1,8 MILIJUNA EURA

Veliki uspjeh: Stipan Jonjić prvi hrvatski znanstvenik koji je dobio novac od ERC-a

ZAGREB - Sretan sam što smo za naš projekt dobili sredstva tako ugledne institucije kao što je Europsko istraživačko vijeće jer je to poruka da se i malim zemljama može raditi kvalitetna znanost, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti Stipan Jonjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Stipan Jonjić prvi je hrvatski znanstvenik koji je za svoja istraživanja dobio sredstva Europskog istraživačkog vijeća (ERC). Riječ je o neovisnom, paneuropskom znanstveno-istraživačkom tijelu koje čine 22 ugledna europska znanstvenika. Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja na Starom kontinentu i znanstvenici ih dobivaju isključivo na osnovi svoje izvrsnosti.

ERC-ove grantove dosad su dobili svjetski poznati hrvatski znanstvenici koji žive u dijaspori: prof. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i prof. Nenad Ban s ETH u Zurichu. Također, mlada hrvatska znanstevnica dr. Aleksandra Radenović iz EPFL u Lausanne prije dvije godine dobila je ERC-ov grant za znanstvenike početnike.

- Činjenica da je prof. Jonjić, kao prvi znanstvenik iz domovine, dobio ERC-ov projekt vrijedan 1,8 milijuna eura u konkurenciji najistaknutijih znanstvenika svijeta, pokazuje se da Hrvatska ima izuzetno kvalitetne stručnjake. Nadam se da to neće biti i posljednji put - rekao je ministar znanosti Željko Jovanović.

Stipan Jonjić (59) rođen je u blizini Kupresa, u Sarajevu je završio srednju školu, a u Rijeci Medicinski fakultet. Najbolje znanstvene rezultate Jonjić je postigao je na području imunologije, no njegov je veliki uspjeh i odgoj mladih stručnjaka na Sveučilištu u Rijeci. U rujnu ove godine, prof. Jonjić postao je i prvi hrvatski znanstvenik iz domovine koji je primljen u Leopoldinu, Njemačku akademiju znanosti čiji su članovi i Ban i Đikić. Stoga je paradoksalno da Jonjić dva puta nije prošao na izborima za HAZU.

- Očekujemo da će i HAZU konačno primiti prof. Jonjića za redovnog člana - istaknuo je ministar Jovanović.

Povukli 48,5 posto sredstava više nego što smo uplatili

- Hrvatska je iz EU fondova za znanost povukla 48,5 posto više sredstava nego što je uplatila. Mi smo uplatili oko 40 milijuna eura, a povučeno je oko 60 milijuna eura. U prorčunu je znanost iduće godine osigurano je jednako sredstava kao i ove, to je negdje oko 1,1 milijardu kuna za znanost - naglasio je ministar Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:52