PODVIG M. SOLJAČIĆA

Veliki uspjeh tima koji vodi hrvatski znanstvenik: Ovo je prekretnica u razvoju kvantnih tehnologija

Marin Soljačić

 Dragan Matić/Cropix/
Naš rad mogao bi biti koristan za izgradnju p-bit kompjutera koji su ‘između‘ klasičnih i kvantnih kompjutera, rekao nam je Soljačić

Tim istraživača pod vodstvom prof. Marina Soljačića s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) demonstrirao je po prvi put kontrolu kvantne slučajnosti što se smatra prekretnicom u razvoju kvantnih tehnologija. Ovo postignuće upravo je objavljeno u časopisu Science.

U svom istraživanju znanstvenici su se fokusirali na fenomen kvantnih fluktuacija u vakuumu. Iako vakuum zamišljamo kao potpuno prazan prostor bez materije ili svjetlosti, u kvantnom svijetu čak i ovaj "prazan" prostor doživljava fluktuacije ili promjene. Pojednostavljeno rečeno, ono što se događa u vakuumu na kvantnoj razini, slično je fenomenu kad se na mirnom moru iznad pojave valovi. Kvantne fluktuacije su odgovorne za niz fenomena koje su znanstvenici otkrili u posljednjih stotinjak godina.

- Naš rad je bitan sa znanstvenog stajališta jer nam daje mogućnost kontrole kvantnih fluktuacija u vakuumu. Što se tiče potencijalnih primjena, mogao bi biti koristan za izgradnju p-bit kompjutera.Takvu kompjutori su u neku ruku ‘između‘ klasičnih i kvantnih kompjutera: mogu neke algoritme izvoditi brže nego klasični kompjuteri, ali ne s tako velikim ubrzanjem kojeg će jednog dana, što se nadamo, ostvariti kvantni kompjuteri.

No, p-bit kompjutere je tehnološki puno lakše napraviti nego kvantne kompjutere. Mislim da ćemo na moćne kvantne kompjutere vjerojatno morati čekati još podosta godina – rekao nam je Marin Soljačić, redoviti profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Rođen u Zagrebu 1974. godine, Marin Soljačić jedan je od naših najuspješnijih znanstvenika u inozemstvu. U Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao je fiziku i elektrotehniku na MIT-u, a doktorirao na Princetonu.

Dobitnik je niza priznanja poput nagrade TR35 za mlade inovatore, "stipendije za genije" zaklade MacArthur i Blavatnikove nagrade najboljim mladim znanstvenicima mlađim od 42 godine. Kako bi pomogao talentiranim učenicima i studentima u Hrvatskoj, 2014. godine utemeljio je vlastitu nagradu. Nagrada Soljačić u iznosu od 5000 dolara dodjeljuje se od 2015. godine najboljega maturanta za postignute rezultate iz fizike i matematike.

Marin Soljačić dobitnik je ovogodišnje nagrade Max Born što je dodjeljuje Optica,Advancing Optics and Photonics Worldwide, jedna od vodećih svjetskih udruga na području optike i fotonike. Riječ je o organizaciji koja je osnovana 1916. godine, a donedavno je bila poznata kao Američka udruga za optiku (OSA). Kao mladi znanstvenik, Marin Soljačić je 2005. godine dobio nagradu Adolph Lomb što je dodjeljuje ta udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:49