DRUGI PUT ZAREDOM

VELIKI USPJEH ZNANSTVENIKA KOJI ODNEDAVNO VIŠE NE RADI U HRVATSKOJ Ivan Đikić dobio 2,5 milijuna eura vrijedan projekt Europskog istraživačkog vijeća

 Duje Klarić / CROPIX

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je 2,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za napredne istraživače. Uz Đikića, još je 230 vrhunskih europskih znanstvenika ove godine dobilo ERC-ove projekte za napredne istraživače u ukupnom iznosu od 540 milijuna eura. No, Ivan Đikić jedini je hrvatski znanstvenik koji je dvaput zaredom dobio ERC-ov projekt.

- Sretan sam i jako ponosan što sam dobitnik drugog ERC-ova projekta jer je to jako rijedak uspjeh među znanstvenicima u EU. Taj projekt mi otvara nove mogućnosti za riskantna istraživanja potpuno novih područja - rekao nam je Ivan Đikić, redoviti profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Idućih pet godina Đikić i njegovi suradnici istraživat će kako bakterije u stanicama domaćina manipuliraju proteinom ubikvitinom. - Istražujući ulogu upala u razvoju tumora, u sklopu mojega prvog ERC-ova projekta, došao sam do novih spoznaja o djelovanju bakterija te otkrio načine kako možemo blokirati upale poput ponekad smrtonosnih gastroenteritisa prouzročenih salmonelom. Sada ćemo istraživati kako bakterijski toksini uzrokuju oštećenja stanica i tkiva, što naposljetku rezultira infekcijama – pojasnio nam je Đikić, koji trenutačno provodi slobodnu studijsku godinu na sveučilištu Stanford i u biotehnološkoj kompaniji Genentech.

Ivan Đikić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Početkom ove godine Đikić se angažirao u slučaju plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića te poslao nekoliko otvorenih pisama premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskoj javnosti. Kada ga je premijer optužio za suradnju s oporbom te stao u Barišićevu obranu, Đikić je prekinuo svoju 15 godina dugu suradnju s Medicinskim fakultetom u Splitu.

- Tijekom svoga prvog ERC-ova projekta prenio sam 300.000 eura u Laboratorij za istraživanje tumora na Medicinskom fakultetu u Splitu. Bila su to sredstva za instrumente i istraživanja tijekom pet godina trajanja tog projekta. S novim ERC-ovim projektom pomoći ću mladim znanstvenicima iz Hrvatske da se educiraju u mom laboratoriju u Frankfurtu. Ovoga ljeta prihvatio sam tri znanstvenice iz Hrvatske koje će doći na usavršavanje u Frankfurt - naglasio je Ivan Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2021 03:19