JOŠ NIJE ISKUŠANO

VELIKO OTKRIĆE KOJE ĆE OTVORITI NOVU FRONTU U BORBU PROTIV RAKA Znanstvenici otkrili 'tumorsku Ahilovu petu'

cancer cell made in 3d software
 iStock / Getty Images
Tumor sije sjeme vlastitog uništenja, a stanice imunološkog sustava mogu prepoznati 'zastave' koje imunološki sustav može prepoznati

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je "tumorske Ahilove pete", što potencijalno otvara novu frontu u ratu protiv raka. Znanstvenici smatraju kako bi to otkriće, objavljeno u novom broju prestižnog časopisa Science, moglo biti učinkovito u borbi protiv tumora koji brzo evoluiraju, kao što su rak pluća izazvan pušenjem i melanom, najzloćudniji oblik raka kože.

U sklopu studije, znanstvenici pod vodstvom prof. Charlesa Swantona s University Collegea London analizirali su tumorske stanice dvaju pacijenata oboljelih od "pušačkog karcinoma". Zatim su otkrili da sve tumorske stanice nose specifične "zastave" koje imunološki sustav može prepoznati bez obzira koliko je tumor mutirao.

- Mi smo prvi otkrili da tumor u suštini sije sjeme svojega vlastitog uništenja. Nadalje, otkrili smo da stanice imunološkog sustava mogu prepoznati te 'zastave' - izjavio je Charles Swanton za Guardian.

Njegovo istraživanje otvara dva moguća smjera za buduću terapiju raka. Prema prvom scenariju, liječnici bi na osnovi tumorske biopsije kod pacijenta mogli sekvencirati tumor te spoznati koje su "zastave" prisutne u svim malignim stanicama. Otkriju li koje stanice imunološkog sustava prepoznaju te "zastave" unutar tumora, mogli bi ih umnožiti u laboratoriju. Zatim bi te imunološke stanice injektirali u pacijenta kako bi mogle krenuti u napad na rak. Prema drugom scenariju, "tumorske zastave" mogle bi se koristiti za izradu cjepiva protiv raka.

Iako smatraju da je riječ o velikom prodoru u razumijevanju tumora, znanstvenici upozoravaju da on još nije iskušan ni na laboratorijskim životinjama, a pogotovo ne na pacijentima. No, prof. Swanton smatra da bi prvi klinički pokusi na oboljelima od raka pluća mogli početi u iduće dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:26