PRESTIŽNI ČIN

VELIKO PRIZNANJE JEDNE OD NAJPRESTIŽNIJIH ZNANSTVENIH INSTITUCIJA NA SVIJETU Hrvatski znanstvenik Paško Rakić izabran za člana Royal Societyja

Rovinj,160900Pasko RakicFoto:G.Sebelic
 Goran Šebelić / EPH

Hrvatski neuroznanstvenik Paško Rakić, profesor na Sveučilištu Yale, u petak je izabran za člana Royal Society (Kraljevsko društvo) u Londonu, Britanske akademije znanosti i jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija u svijetu. Royal Society u Londonu (RSL) osnovan je 1660. godine, a 1783. u Edinburghu (RSE).

Drugi ove godine

Prof. Rakić drugi je hrvatski znanstvenik koji je ove godine izabran za člana Royal Societyja. Podsjetimo, u ožujku je prof. Igor Rudan postao redovni član RSE, dok je prof. Rakić sada izabran kao jedan od 10 stranih znanstvenika u RSL. Među prijašnjim članovima RSL-a bili su Ruđer Bošković te nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. U priopćenju RSL-a navode se brojna otkrića prof. Rakića u području molekularnih i staničnih mehanizama razvoja mozga, posebno migracije stanica moždane kore prije rođenja. Rakićeva otkrića pridonijela su razumijevanju uzroka mnogobrojnih urođenih bolesti mozga te razumijevanju evolucijskog razvoja iznimnih ljudskih kognitivnih sposobnosti koja su produkt neuralne organizacije moždane kore.

Paško Rakić po nekima je najveći živući hrvatski znanstvenik. Rođen je 1933. u Rumi, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Profesor na Yaleu

Od 1969. godine živi u SAD-u, gdje je 10 godina radio na Harvadu, a 1978. je prešao na Yale. Bio je 37 godina šef Odjela za neurobiologiju na Yaleu, a zatim i 10 godina direktor Instituta Kavli na Yaleu. Paško Rakić i dalje je aktivan znanstvenik: redovni je profesor i voditelj istraživačkog tima na Yaleu.

Objavio je više od 400 radova citiranih više od 50.000 puta. Član je Američke nacionalne akademije znanosti, a među priznanjima koja je dobio ističe se Kavli, nagrada za neuroznanost (2008.), pandan Nobelu. Paško Rakić, dopisni je član HAZU i član Odbora suradnika Hrvatskog instituta za istraživanje mozga (HIIM).

- Članstvo u Royal Society iznimno je prestižno, pogotovo jer je to najstarija akademija znanosti na svijetu, a među njenim poznatim članovima bili su i Newton i Hawking To je veliko prizanje mojim istraživanjima mozga - rekao je u telefonskom razgovoru Paško Rakić.

Primanje u lipnju

- Na neki način je i iznenađenje. Naime, kad znate koliko je sjajnih ljudi zaslužilo biti član Royal Society, iznenađeni ste ipak što su vas primili - dodao je prof. Paško Rakić koji će u lipnju u Londonu prisustvovati svečanom primanju novih članova Royal Societyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:12