LIJEPA VIJEST

Veliko priznanje za hrvatskog znanstvenika Hrvoja Tkalčića: Izabran je za člana Australske akademije znanosti

Hrvoje Tkalčić, redoviti profesor seizmologije i matematičke geofizike te voditelj Odsjeka za geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri

 Ranko Suvar/Cropix
Tkalčić je redoviti profesor seizmologije i matematičke geofizike te voditelj Odsjeka za geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilištu

Hrvatski znanstvenik dr. Hrvoje Tkalčić, redoviti profesor seizmologije i matematičke geofizike te voditelj Odsjeka za geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri, izabran je za člana Australske akademije znanosti.

- Veseli me da su australski kolege prepoznali moje rezultate i doprinos geofizici ovim izborom u Australsku akademiju znanosti. Naročito me veseli da je ovo priznanje za otkrića i prodorne radove na području temeljnih znanosti o Zemlji, o svojstvima unutrašnjosti planeta i prirodi potresa. Nadam se da će mi članstvo obogatiti akademski život. Isto tako se nadam da ću svojim znanstvenim radom moći i dalje doprinositi napretku australske znanstvene zajednice, svih državljana Australije i svih ljudi svijeta. Također, dio tog priznanja sigurno dugujem i svojoj domovini te učiteljima, nastavnicima i profesorima od kojih sam učio prve korake - rekao nam je Hrvoje Tkalčić.

Rođen je 1970. godine u Bjelovaru, u Vinkovcima je završio gimnaziju, a diplomirao je fiziku - smjer geofizika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu. Doktorirao je na temu unutrašnjosti jezgre Zemlje na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, a od 2007. godine živi u Canberri, gdje je na Australskom nacionalnom sveučilištu profesor seizmologije i matematičke geofizike. Jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za razumijevanje unutarnje jezgre Zemlje, o čemu je 2017. godine objavio knjigu u izdanju Cambridge University Pressa, prvu te vrste na svijetu. Dobitnik je australske nagrade Research Achievement Excellence Award te Price Medal, nagrade koju dodjeljuje britansko Kraljevsko astronomsko društvo iz Londona. Član je Američke geofizičke unije (AGU). Prošle godine Hrvoje Tkalčić i njegov suradnik dr. Thanh-Son Pham objavili su u časopisu Nature Communications otkriće da u središtu Zemljine unutarnje jezgre nalazi se još jedan sloj: najdublja unutara+nja jezgra koja je čvrsta "metalna lopta". Taj je rad privukao veliku pozornost znanstvene zajednice, ali i medija diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 06:55