SPEKTAKULARNA SNIMKA

VIDEO 'EKSPLOZIJA JE BILA 10 PUTA SJAJNIJA OD BILO ČEGA ŠTO SMO DO SADA VIDJELI' Udar meteora izazvao snažan bljesak na Mjesecu

CAPE CANAVERAL - Praćenjem Mjeseca automatskim teleskopom zabilježene su snimke stijene teške oko 40 kilograma kako udara u površinu Mjeseca stvarajući snažan bljesak, objavili su u petak znanstvenici NASA-e.

Eksplozija, koja se dogodila 17. ožujka, bila je najveća otkako je američka svemirska agencija prije osam godina počela nadgledati Mjesec zbog udara meteorita.

"Riječ je bila o eksploziji koja je deset puta sjajnija od bilo čega što smo do sada vidjeli", kazao je u priopćenju Bill Cooke iz NASA-ina specijaliziranog ureda u Marshall Space Flight Centeru u Huntsvilleu, u Alabami.

NASA-in satelit koji se nalazi u Zemljinoj orbiti sada je u potrazi za novoformiranim kraterom, za koji znanstvenici procjenjuju da bi mogao biti širine 20 metara.

Bljesak na Mjesecu nakon ovog udara meteora bio je toliko snažan da ga je svatko tko je u tom trenutku gledao Mjesec mogao vidjeti i bez teleskopa, priopćila je NASA.

Nakon pregleda digitalnih snimki jednog od teleskopa uključenih u program znanstvenici su procijenili da je stijena promjera 0,3 metra udarila u Mjesec snagom kakvu bi pri eksploziji imalo 5 tona TNT.

Iste noći kamere su zabilježile i neuobičajeno velik broj meteora kako ulaze u Zemljinu atmosferu. Većina njih je izgorjela puno prije dospijevanja na zemlju.

No to se ne događa uvijek, primjerice, u veljači je asteroid promjera koji se procjenjuje na 20 metara eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska oštetivši zgrade i razbivši prozore, zbog čega je 1.500 ljudi bilo ranjeno. To je bio najveći objekt koji je pogodio Zemlju nakon 1908. godine.

NASA-in stručnjak Cooke vjeruje kako su udar u površinu Mjeseca i kiša meteora koja je istoga 17. ožujka pala na Zemlju međusobno povezani, rezultat činjenice da su putovali istim dijelom svemira.

"Pratit ćemo znakove mogućeg istog zbivanja iduće godine kada će sustav Zemlja-Mjesec prolaziti istim dijelom svemira", kazao je NASA-in stručnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:22