JUNONA JE OPET USPJELA

VIDEO, FOTO: OBJAVLJENE NAJDETALJNIJE SLIKE JUPITERA DOSAD Fotografije dramatičnih turbulencija oduševile astronome: 'Jako smo ponosni'

Fotografije koje je poslala Juno
 NASA
 

NASA-ina svemirska letjelica Juno (Junona) snimila je do sad najdramatičnije fotografije najvećeg planeta Sunčevog sustava. Njegova je unutrašnjost otkrivena do nevjerojatnih detalja kao i turbulencije koje se odvijaju na površini planeta.

Unatoč pomnom istraživanju Jupitera malo se znalo o onome što se skriva u unutrašnjosti plinovitog diva. Nova otkrića pokazuju da se njegovi poznati pojasevi, uzrokovani snažnim vjetrovima, protežu u dubinu od oko 3.000 km ispod površine. Misija je dala i djelomičan odgovor na pitanje ima li Jupiter koru, pokazujući da se 96% planeta rotira ‘kao čvrsto tijelo’ premda je sastavljen od izrazito guste mješavine vodika i helija.

Otkrića je NASA objavila u znanstvenom časopisu Nature gdje opisuje gravitacijska polja planeta, atmosferske oblake, sastav unutrašnjosti i polarne ciklone, piše Guardian.

Jonathan Fortney, astronom sa Sveučilišta Kalifornija u Santa Cruzu koji je napisao analizu otkrića, rekao je: ‘Najvažnija stvar je u tome da nam otkriva kako unutrašnjost Jupitera funkcionira. Ljudi se svađaju oko toga još otkako sam se rodio.’

NASA
Fotografije koje je poslala Juno

Otkrila je i da planetarne oluje, koje su pet puta snažnije od najjačih uragana na Zemlji, zahvaćaju i puno niže dijelove Jupiterove atmosfere, i to do 3.000 km ispod površine. ‘To je zapravo problem star 50 godina i sad je riješen zahvaljujući Juno. Na to smo jako ponosni’, rekao je Tristan Guillot sa Sveučilišta Côte d’Azur u Nici. Na Zemlji atmosfera predstavlja oko milijunti dio ukupne mase planeta dok je na Jupiteru taj omjer bliži punih 1%.

Kad bi krenuli na imaginarno putovanje u unutrašnjost Jupitera, čovjek bi se prvo susreo sa slojem oblaka čiji se sastav 99% vodik i helij, s tragovima metana i amonijaka. Što bi se više približavali središtu planeta, plinovi postaju sve gušći.

Letjelica Juno stigla je na Jupiter 2016., a putovala je gotovo šest godina i pritom prešla 2,8 milijardi kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:55