MISIJA IZ UGANDE

VIDEO, FOTO Svemirski program iz kućne radinosti: Pogledajte letjelicu s kojom Afrika možda odleti u svemir!

TO GO WITH AFP STORY BY Max Delany Volunteers from the African Space Research Programme work on the African Skyhawk jet in the Kampala suburb of Ntinda on November 11, 2011. The programme aims to launch a Ugandan into space in the next decade. Chris Nsamba says that at one time or another every successful scientist has been called a madman. And in the rambling Ntinda suburb of Kampala it seems there were plenty of people who thought Nsamba was crazy when he embarked upon a project to send the first Ugandan into space- from the backyard of his mother's home. AFP PHOTO / Michelle SIBILONI
 AFP
'Izučavao sam svoju posadu i učio ih o naprednoj astronomiji. Vrlo su dobri u kalkulacijama i prepoznavanju raznih svemirskih objekata'

Ovo je letjelica iz Ugande za koju se Afrika nada da će ju staviti na svemirsku kartu.

Konstruirana među smećem u maminom dvorištu iza kuće u ugandskom gradu Ntindi, ambiciozni Chris NSamba vjeruje da će letjelica African Skyhawk pomoći u lansiranju prvog afričkog astronauta u orbitu.

Osnivaču Afričkog programa za istraživanje svemira u stvaranju aviona koji će poletjeti na 25 tisuća metara pomagalo je 600-tinjak volontera.

No to je uspješan završetak tek prve faze afričkog svemirskog programa.

Testni let African Skyhawka očekuje se sljedeće godine, a 28-godišnji Uganđanin Chris planira izgraditi i prvi afrički space shuttle, te ga lansirati za 4 do 6 godina.

Bivši student astronomije kaže: "Nije stvar u novcu, natjecanju i ponosu. Cilj misije je napredak u svemirskoj tehnologiji Afrike kao kontinenta. Želimo da i Afrika s ostatkom svijeta sudjeluje u razvijanju tog znanja."

Cinici se pitaju kako Chris planira lansirati vlastiti svemirski program bez novca, oslanjajući se isključivo na donacije.

Također, isti ti ljudi mogli bi se pitati kako je nešto takvo opće moguće postići, s obzirom da Uganda nema nikakvu povijest svemirskog istraživanja, te same činjenice da nadahnute "astronaute" podučava sam Chris.

No Chris je i dalje uvjeren u svoj program. Tvrdi da će dogodine lansirati letjelicu African Spacehawk.

"Podučavao sam svoju posadu i učio ih o naprednoj astronomiji. Vrlo su dobri u kalkulacijama i prepoznavanju raznih svemirskih objekata."

Upitan na koji način planira simulirati uvjete bez gravitacije, Chris kaže da je već naručio mlazni motor koji će postaviti na jedan kraj tunela, te će kad ubaci "astronauta" unutra on "plutati" kao u svemiru.

"Svaki uspješan znanstvenik u jednom dijelu karijere je prozvan luđakom", kaže Chris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:41