DIGITALNI SLATKIŠ

VIDEO: JE LI OVO NAJSLAĐI ROBOT NA SVIJETU? Vozi bicikl, koči malim limenim nogicama, maše kad se zaustavi

 Screenshot

Sigurno ste više puta naišli na video slatke životinjice koja trčkara livadom ili leži na krevetu dok je dijete mazi i to vam je rastopilo srce. Ako ste među takvim osobama, spremite se da vas po prvi puta rastopi - robot.

Upoznajte PRIMER-V2, malenog 'bipedalnog' robota koji vozi bicikl. Pedalirajući baš poput ljudskih klinaca Primer-V2 može postići brzinu i do deset kilometara na sat. Zanimljivo je promatrati malenog robota kako okreće pedale i održava ravnotežu skretanjem bicikla, a posebno je slatko vidjeti ga kako koči spuštanjem nogu s pedala i vukući ih po tlu.

Primer-V2 može voziti bicikl zahvaljujući žiroskopima koji javljaju računalu poziciju tijela robota te ono potom izračunava koliko treba zakrenuti volan da bi se održala ravnoteža.

Dizajniran u svrhu istraživanja mogućnosti tehnologije da oponaša ljudske vještine, projekt sve više privlači pažnju zbog kompleksnosti mentalnih procesa uključenih u ono što ljudi smatraju relativno jednostavnim akcijama.

- Zanima me umjetna inteligencija, i u tom kontekstu vjerujem da inteligencija i vještine imaju jednaku vrijednost. Svrha robota je traženje inteligencije kroz vještine. Ne volim kontrolirati robota preko daljinskog upravljača, radije bih napravio jednog koji će biti dovoljno inteligentan da sam vozi bicikl. No, ovo je odličan primjer prvog koraka ka tome - rekao je Masahiko Yamaguchi, tvorac Primer-V2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:48