PROMIJENIO SVIJET

VIDEO Jurij Gagarin je prije točno 50 godina ušao u povijest kao prvi čovjek u svemiru!

Gagarin se u kapsuli Vostok 1 popeo do visine od 301 kilometar, obišao Zemlju jedanput te nakon 108 minuta leta sletio u centralnu Rusiju

Na današnji dan prije 50 godina jedan je čovjek svojim očima ugledao planet Zemlju i postao prvi čovjek u svemiru. Ruski je kozmonaut Jurij Gagarin svoje ime upisao zlatnim slovima u povijest čovječanstva.

U 9 sati i 7 minuta prema moskovskom vremenu (7,07 sati prema CET-u), 12. travnja 1961. godine Gagarin je rekao poznate riječi 'Idemo!' dok se raketa Vostok s njime stisnutim u malenoj kapsuli na vrhu, uzdizala nad lansirnom rampom kozmodroma Bajkonur u južnoj sovjetskoj republici Kazahstan.

Gagarin se u svojoj kapsuli Vostok 1 popeo do maksimalne visine od 301 kilometar, obišao Zemlju jedanput te sletio u 10:55 sati nakon otvaranja padobrana nad pokrajinom Saratov u centralnoj Rusiji. Nakon 108 minuta leta tada 27-godišnji Gagarin, sin stolara Alekseja Ivanovića Gagarina, postao je prvi čovjek u svemiru. To je bio dan koji je potpuno promijenio čovječanstvo i otvorio vrata budućim istraživačima svemira.

Po povratku na Zemlju Gagarin je dočekan kao sovjetski nacionalni heroj. Sovjetski je Savez ostvario prvu ključnu pobjedu protiv Sjedinjenih Američkih Država u hladnoratovskoj atmosferi.

Pedeseta obljetnica Gagarinova leta obilježena je i novim detaljima oko njegove misteriozne smrti 1968. godine. Podsjetimo, Sovjetski Savez je Gagarina nakon uspješnog leta prebacio na testiranje zrakoplova MiG, pravdajući se kako ga je želio maknuti od opasnosti. Ironično je da je 34-godišnji Gagarin poginuo upravo pri padu vojnog zrakoplova MiG 15. Najnoviji dokumenti s kojih je nedavno skinuta oznaka povjerljivosti navode kako Gagarin naglo zakrenuo MiG-om kako bi izbjegao meteorološki balon zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom što je dovelo do pada i pogibije njega te instruktora Vladimira Serjogina.

Nakon Gagarinove smrti, njegov je rodni grad preimenovan u Gagarin.

Osim Gagarina, Rusija se danas prisjeća i genija koji je stvorio raketu koja je prvog čovjeka u svemiru odnijela do te čarobne granice - inžinjera Sergeja Koroljeva. No, njegov život nije bio ni približno idealan kao Gagarinov. Jedna od najvažnijih figura čovjekova leta u svemir, Koroljev je pod dolasku Josifa Visarionovića Staljina na vlast poslan u Gulag gdje je i umro pod sumnjivim okolnostima. Tek po njegovoj smrti odana mu je čast kakvu je i zaslužio.

Svoju zahvalu Juriju Gagarinu danas je iskazao i internetski div Google koji je svoj logo, kao što to obično radi povodom velikih i značajnih danas, zamijenio drugačijom ilustracijom.

Danas je tema naravno Gagarin, a logo kada se mišem prijeđe preko njega postane animiran te raketa poleti s lansirne rampe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:09