ŠTO SE KRUJE U DUBINAMA MORA

VIDEO: MISTERIJ STAR NEKOLIKO DESETLJEĆA I DALJE ZBUNJUJE ZNANSTVENIKE Što je uzrokovalo najglasniji zvuk ikad zabilježen u oceanu?

 Screenshot: YouTube
 

Iako se ljudi već stoljećima ponašaju kao da je Zemlja isključivo njihovo vlasništvo, fascinantno je koliko puno toga u vezi našeg planeta zapravo još ne znamo. Na primjer, 95 posto dubokih predjela svjetskih oceana je i dalje neistraženo, navodi američka Agencija za oceane i atmosferu (NOAA).

Jedan od najboljih primjera za to je misteriozni zvuk zabilježen prije 20 godina u Tihom Oceanu, čiji izvor je bio oko 2000 kilometara od obale Čilea, a kojeg su istovremeno registrirali hidrofoni koji su međusobno udaljeni 8000 kilometara, na suprotnim stranama Pacifika. Riječ je o najglasnijem zvuku ikada zabilježenom u povijesti svjetskih mora, a znanstvenici ni dan danas nisu sigurni što ga je uzrokovalo, piše Sophie Gallagher za Huffington Post.

Prema onome što je zabilježio hidrofon koji je NOAA godinama prije postavila uz južnu obalu Čilea kako bi pomogla u otkrivanju sovjetskih podmornica, zvuk je bio ultra-niske frekvencije, trajao je točno jednu minutu i nakon toga više se nikad nije ponovio. Otkrivanje porijekla ovog zvuka palo je na ekipu od deset oceanografa iz NOAA predvođenih dr. Christopherom Foxom - no, oni su ostali jednako zbunjeni kao i dok je prvi put otkriven zvuk i nisu dali neko konkretno znanstveno objašnjenje.

Dvadeset godina kasnije, ovaj zvuk, koji se nekad naziva i "zvižduk" i dalje predstavlja misterij. Razlika leži u tome da je u međuvremenu ponuđeno nekoliko različitih teorija koje nastoje ponuditi objašnjenje za ovaj oceanski zvižduk, od kojih neka spominju gigantska stvorenja iz dubina, a neka pucanje ledenjaka.

Odmah nakon što je zvuk registriran dr. Fox je kontaktirao obavještajne službe američke mornarice s pitanjem je li moguće da ga je uzrokovala detonacija bombe ili možda podmornica. Dobio je tek odgovor da oni nisu uzrokovali zvuk.

Pet godina kasnije neki znanstvenici su špekulirali da je zvuk izazvalo neko podmorsko biće, potencijalno kolosalna lignja neslućenih proporcija (dosad je najveća zabilježena, zajedno s istegnutim krakovima bila duga 18 metara) ili rekordno veliki plavetni kit (najveća životinja u povijesti planeta), za kojeg je poznato da može proizvesti buku jačine od 188 decibela. Phil Lobel sa Sveučilišta Boston brzo je odbacio teoriju vezanu uz kolosalnu lignju tvrdeći da mekušci ne bi mogli proizvesti tako glasan zvuk, ali je dodao kako vjeruje da je zvuk "biološkog podrijetla".

Nova teorija pretpostavila je da je riječ o zvuku pucanja ledenjaka, ili zvuku koji je ledenjak proizveo "struganjem" o dno oceana. Do tog je zaključka naposljetku došla i NOAA 2012. godine:

- Svake godine dođe do nekoliko desetaka tisuća slučaja pucanja ledenjaka i ti "signali" su vrlo slični zvuku koji je zabilježen 1997. godine - rekao je tada znanstvenik Robert Dziak za Wired. No, već site godine dokumentarac Discovery Channela ponovno je otvorio teoriju o nekom nepoznatom biću iz dubine koji je NOAA odmah odbacila.

U dokumentarnom filmu koji je nedavno napravio Atlantic dr. Fox je kratko rekao da je zadovoljan kako konačni odgovor još nije pronađen:

- Drago mi je da još uvijek postoje misteriji na Zemlji i u svemiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59