MORSKO ČUDOVIŠTE

VIDEO: MONSTRUOZNI CRV IZ NOĆNE MORE Dug 3 metra vreba na dnu mora, a može doći i u akvarij

Obično se cijelom dužinom zakopa u pijesak ili kakvo sklonište i iznad ostavi samo mali dijelić kojim mami radoznale ribe, hobotnice i ostala morska stvorenja

Kolutićavce prepoznajemo najčešće kao gujavice koje preplave ceste nakon kiše, a koriste se i kao mamac za pecanje riba. No, duboko na dnu mora živi jedan njihov daleki rođak koji ne želi biti ničiji mamac. Dapače, crv poznat pod latinskim nazivom eunice aphroditois često ulovi cijelu ribu stiskom svojih čvrstih usta!

Taj crv može narasti do dužine od čak tri metra, s do tisuću kolutića. Obično se cijelom dužinom zakopa u pijesak ili kakvo sklonište i iznad ostavi samo mali dijelić kojim mami radoznale ribe, hobotnice i ostala morska stvorenja.

Kad se primaknu doVoljno blizu, Eunice skoči munjevitom brzinom i prigrabi ih svojim usnim otvorom, te se hitro povuče u svoju rupu zajedno s plijenom.

Znanstvenicima nije točno poznato što se dalje događa, ali smatra se da Eunice uštrca neku vrstu otrova za uspavljivanje ili ubijanje u svoj plijen, da ga može da miru probaviti, jer crv često proguta plijen veći od njega.

Ponekad se ovaj predatorski crv pojavi i u akvariju, gdje može napraviti pravu pošast. Naime, ukoliko vlasnici akvarija stave u njega kakav zgodan koral, ponekad se u njemu krije Eunice, koji zatim vreba akvarijske ribe i smaže ih jednu po jednu.

Jedan javni akvarij u Engleskoj, kako piše Wired , imao je problem s misterioznim nestancima svojih riba, sve dok na koncu nisu rastavili cijeli izložbeni akvarij i pronašli jednog od Eunice aphroditois, kojeg su nazvali Barry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 23:30