VELIKO POSTIGNUĆE

VIDEO: NA KORAK DO TELEPATIJE! Znanstvenici povezali misli dva štakora udaljenih stotinama kilometara

 YouTube
Profesor Nicolelis vjeruje kako će za par dekada tehnologija dovoljno sazrijeti da će se moći koristiti na ljudima

DURHAM - U nevjerojatnom eksperimentu koji graniči sa znanstvenom fantastikom, znanstvenici su uspješno povezali mozgove dva laboratorijska štakora, od kojih je jedan bio u Brazilu a drugi u SAD-u.

VIDEO Znanstvenici uspjeli 'hakirati' mozak: Dobrovoljcima iz glave izvlačili PIN-ove prenosivim EEG čitačem

Profesor Miguel Nicolelis i njegov tim na medicinskom centru Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini već su imali bogato iskustvo u povezivanju mozgova štakora sa računalima, te su odlučili napraviti sljedeći korak i - direktno povezati dva mozga.

U eksperimentu, znanstvenici su prvo naučili jednog štakora kako ispravno odabrati polugu koja će mu pružiti nagradu, prema svjetlosnom signalu iznad nje. Potom su spojili njegov mozak s mozgom drugog štakora koji se nalazio pred identičnim polugama, no nije dobivao nikakve svjetlosne signale - jedini način da zna koju polugu treba pritisnuti je ako primi informacije direktno iz mozga drugog štakora.

VIDEO: NAJAMBICIOZNIJI PROJEKT 21. STOLJEĆA Europska unija za 1,2 milijarde eura gradi savršenu simulaciju ljudskog mozga

Postavljen je i sustav povratne informacije - ako bi drugi štakor pritisnuo točnu polugu, prvi štakor bi dobio dodatnu nagradu. Signali koje su štakori razmjenjivali ubrzo su postajali sve jasniji, a prijenos podataka je dosegao uspješnost od 70%.

Profesor Nicolelis vjeruje kako će za par dekada tehnologija dovoljno sazrijeti da će se moći koristiti na ljudima, kada će nam omogućiti svojevrsnu ‘digitalnu telepatiju’.

- Moći ćemo razmjenjivati informacije među milijunima ljudi, bez korištenja tastature ili glasovnih naredbi, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:28