VREMENSKI STROJ

VIDEO: 'NAPOKON ĆEMO SAZNATI KAKO JE NASTAO SVEMIR' Najveći i najskuplji teleskop na svijetu počinje s radom

 ALMA
ALMA će zaviriti sve do 'Velikog praska' i astronomima dati odgovore o nastanku planeta i zvijezda

Izgleda kao da je ispao iz znanstveno-fantastičnog filma, no ovaj 'vremenski stroj' zaista bi nam mogao otkriti naše porijeklo, odnosno kako je nastao čitav svemir.

Najmoćniji teleskop na svijetu, ALMA (Atacama Large Millimeter Array), danas će biti stavljen u pogon. Najviši je na planetu i najskuplji - košta gotovo milijardu funti.

Stručnjaci kažu da će ALMA zaviriti sve do 'Velikog praska' i astronomima dati odgovore o nastanku planeta i zvijezda, s obzirom da može gledati kroz svemirsku prašinu dubokog svemira.

Smješten duboko u čileanskoj pustinji, ALMA se sastoji od 66 divovskih antena koje će prikupljati radio valove iz svemira čije će podatke potom obrađivati superračunalo. Slika koju prikazuju je deset puta oštrija nego ona koju nam daje svemirski teleskop Hubble.

Čileansku pustinju su izabrali jer je jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje je visoko, suho i nije onečišćeno umjetnim svjetlom. No dok je pustinja pogodna za rad teleskopa, to nikako nisu dobri uvjeti za čovjeka, stoga radnici rijetko posjećuju teleskop, a tada nose sa sobom zalihe kisika.

- Nadamo se da će ALMA zadovoljiit našu znatiželju, ne samo stručnjaka, nego i svakog djeteta koje gleda u nebo puno zvijezda i pita se koliko dio svemira zauzimamo - kazao je glasnogovornik ESO-a (European Southern Observatory).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 04:14