NOVI POČETAK

VIDEO: NASA NAJAVLJUJE VELIKI POVRATAK NA MJESEC Novac će uložiti privatne tvrtke

 Penn State University / YouTube

HOUSTON - NASA je prošli tjedan najavila povratak Amerike na Mjesec. No, ovaj put istraživanje Zemljinog satelita neće financirati novcem poreznih obveznika, već se oslanja na napore privatnih industrija.

Najnovija inicijativa - Lunarni transport tereta i meko slijetanje (Lunar Catalyst) poziva privatne tvrtke zainteresirane za istraživanje svemira na sudjelovanje u projektu slanja Lunarnog rovera na Mjesec, u kojem NASA ne bi trošila nikakva novčana sredstva.

Umjesto novaca, NASA bi privatnim partnerima nudila znanje i iskustvo NASA-inog osoblja u prethodnim projektima istraživanja Mjeseca.

Privatnoj tvrtki koja se javi na natječaj, NASA će pomoći sa iskustvom izrade sletnih letjelica, pružit će joj pristup prostorijama za testiranje u vakuumu, za vertikalno slijetanje i ‘čiste sobe’, kada ih osoblje NASA-e neće koristiti.

NASA bi tvrtkama mogla i, bez naknade, posuditi raznovrsnu opremu koja trenutno nije u uporabi, kao i software korišten za razvoj i testiranje sletnih letjelica.

- Dok NASA radi na ambicioznim planovima istraživanja asteroida i Marsa, američka industrija će pružiti priliku NASA-i razvoj novih tehnologija na Mjesecu, rekao je NASA-in administrator Greg Williams, koji je podsjetio kako privatne tvrtke već sudjeluju u istraživanju svemira kroz opskrbu Međunarodne svemirske postaje.

U međuvremenu, grupa studenata sa sveučilišta Penn State vjeruju kako bi mogli postati četvrta grupa ljudi u povijesti koja bi uspješno sletjela letjelicu na Mjesec. Planiraju razvoj vozila koje bi sletjelo i uzletjelo kad god žele, što bi znatno olakšalo istraživanje površine Mjeseca.

Ako skupe dovoljno sredstava, nadaju se lansirati svoje sletno vozilo u sklopu nekog od komercijalnih letova u svemir 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:49