KOZMIČKA KATAKLIZMA

VIDEO: NASILNA SMRT NEROĐENE ZVIJEZDE Europski astronomi zabilježili kako je crna rupa progutala smeđeg patuljka

 ESA

PARIZ - Integralni svemirski obzervatorij Europske svemirske agencije (ESA) prvi je opazio nevjerojatan spektakl koji se odvio 47 milijuna svjetlosnih godina daleko.

Crna rupa u galaksiji NGC 4845, nakon dekada mirovanja, ponovno se aktivirala i progutala veliku količinu materijala jednog objekta niske mase, za koji se vjeruje kako se radilo ili o plinskom divu ili o smeđem patuljku.

Događaj su neovisno potvrdili i NASA-in obzervatorij Swift, japanski MAXI, te ESA-in XMM-Newton.

Crna rupa u središtu galaksije NGC 4845, čija se masa procjenjuje na 300.000 Sunčevih masa, progutala je putujući objekt čija je masa 14 do 30 puta veća od Jupiterove.

Pregledavanjem arhiviranih snimaka neba, znanstvenici su ustvrdili kako je događaj započeo prije nekoliko godina, te je u siječnju 2011. godine postigao svoj maksimum, što je cijelu galaksiju NGC 4845 učinilo 1000 puta sjajnijom, kada se promatra sa Zemlje.

U bližoj budućnosti, astronomi će moći promatrati sličan događaj iz mnogo veće blizine: veliki međuzvjezdani oblak plina polagano se kreće prema središtu naše galaksije, gdje će stići tokom ove godine.

Smeđi patuljci: Neuspjele zvijezde

Smeđi patuljci su masivni plinoviti planeti čija je masa samo malo manja od one koja je potrebna kako bi se u njima pokrenula nuklearna fuzija vodika, što bi ih pretvorilo u prave zvijezde. Znanstvenici ih zbog toga često zovu neuspjelim zvijezdama.

Njihova masa najčešće je između 13 i 70 Jupiterovih masa, što je dovoljno samo za pokretanje ograničenih fuzijskih reakcija deuterija i litija, koje ne mogu dovoljno podići temperaturu niti pritisak kako bi pokrenuli lančanu reakciju fuzije vodika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:31