ČUDESNI PRIZORI

VIDEO: NEUNIŠTIVI MRAVI KOJI SE PONAŠAJU KAO ANDROID T-1000 IZ TERMINATORA Pogledajte nevjerojatne transformacije

 Screenshot/YouTube

Stavite li tzv. vatra mrave (postoji nekoliko različitih vrsta mravi koji dolaze iz obitelji Solenopsis) u vodu, oni će povezati svoja tijela u loptu kako bi mogli plutati. Stavite li onda tu loptu na čvrstu podlogu, oni će se razdvojiti, a proces će izgledati kao da se tope.

Te osobine, zajedno s drugim čudesnim sposobnostima, kao što su 'gradnja' mostova od svojih tijela kako bi drugi mravi mogli prijeći preko rupe na putu, inspirirale su znanstvenike i fizičare koji se bave proučavanjem materijala da izvrše nekoliko testova na tim zanimljivim životinjama.

Glavno pitanje koje su si postavili je: Ponašaju li se mravi kao tekućine ili kao krute tvari?

Odgovor je da se ponašaju kao oboje, kaže Alberto Fernandez-Nieves, fizičar s Instituta za tehnologiju u Georgiji koji proučava nežive mekane tvari kao što su gelovi ili tekućine, a prenosi Newsweek .

Ako biste u posudu punu vatra mravi stavili novčić, mravi bi ga poput guste tekućine propustili da 'potone' do dna posude. S druge strane, kada biste loptu mraviju pritisnuli, onda bi se kompresirala pod pritiskom, no kada bi pritisak prestao, mravi bi si vratili u loptu.

Otkrića istraživanja objavljena su u ponedjeljak u časopisu Nature Materials, a mogla bi imati značajne implikacije pri razvoju materijala koji bi se mogli ponašati slično kao vatra mravi. Takav materijal trenutno ne postoji, no kada bi postojao, njegova dvojna obilježja, kao što ih posjeduju vatra mravi, učinila bi ga jako poželjnim. Materijal bi se potencijalno sam mogao liječiti ako bi nastupilo oštećenje.

'Mravi se u određenoj mjeri ponašaju kao T-1000 android iz filma Terminator 2', rekao je Fernandez-Nieves. 'Mi smatramo da je to poprilično 'cool''.

Još zanimljivog ponašanja vatra mravi možete vidjeti u ovim videima:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:05