MORSKA NEMAN

VIDEO Otkrili golemo stvorenje na dnu oceana: Znanstvenici snimili 8 metara dugačku lignju!

 AFP/NHK/NEP/DISCOVERY CHANNEL

Znanstvenici i japanska i američka televizija objavili su u ponedjeljak da su prvi put snimili orijašku lignju u Tihom oceanu na dubini od 900 m.

Srebrnastu mitsku životinju, ukupne dužine oko osam metara, snimila je ekipa japanskog Državnog prirodoslovnog muzeja 10. srpnja 2012. u suradnji s japanskom javnom televizijom NHK i specijaliziranom mrežom Discovery Channel.

Orijašku lignju, koje je znanstveno ime arhiteuthis, otkrila je ekipa za podvodno snimanje petnaestak kilometara istočno od otoka Chichija, na sjeveru Tihog oceana.

Podmornica s troje stručnjaka, među kojima je bio Tsunemi Kubodera iz japanskog muzeja, pratila je golemu životinju do dubine od 900 metara, nakon čega je lignja nestala u morskim dubinama.

NHK je objavio snimke lignje čija se duljina samog tijela, bez krakova, procjenjuje na tri metra, a ukupna dužina na "osam metara, pri čemu joj nedostaju dva najveća kraka", rekao je Kubodera.

Potonji, koji nije mogao ništa reći o uzroku njezina tjelesnog oštećenja, rekao je kako je ovo prvi put da je lignja takve veličine snimljena u njezinu prirodnom okolišu.

Kubodera je još 2006. snimio jednu orijašku lignju, ali iz broda, pošto je 'čudovište' uspio namamiti na površinu.

Divovsku lignju znanstvenici ponekad opisuju kad jedno od posljednjih misterija oceana, jer živi na području koje je ljudski svijet dosad malo istražio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:24