TAJNA MALOG KRVOPIJE

VIDEO OTKRIVA ŠTO SE DOGAĐA KAD VAS UBODE KOMARAC Znanstvenici mikroskopskom kamerom prvi put snimili sisanje krvi ispod kože

Komarac vršak svog rilca u potrazi za žilom može pod kožom žrtve savinuti gotovo pod pravim kutem

Što se događa kada komarac ubode? Odgovor smo dobili zahvaljujući znanstvenici Valerie Choumet i njenom timu s pariškog instituta Pasteur , gdje su mikroskopskom kamerom na uspavanom pokusnom mišu snimili što se događa ispod kože nakon uboda komarca.

Na snimkama se vidi da je rilo komarca kojim ubode žrtvinu kožu izuzetno fleksibilno i ispod kože se pomiče u potrazi za žilom koju nakon pronalaska pažljivo probode. Komarac vršak svog rilca u potrazi za žilom može pod kožom žrtve savinuti gotovo pod pravim kutem.

Sisanje u prosjeku traje oko četiri minute. Valerie Choumet je uspjela snimiti čak i krvna zrnca dok putuju rilcem. Svojim čeljustima komarci često sišu toliko snažno da se žile uruše, ili puknu pa krv iscuri u okolno tkivo u obliku podljeva. Kako komarci sisanjem kriv usput prenose razne parazite i bolesti poput malarije, znanstvenici se nadaju da će ovakvim uvidom u život komaraca doći do korisnih znanja u borbi protiv bolesti od koje je samo 2010. oboljelo oko 219 miljuna ljudi.

Video koji možete pogledati prikazuje čeljust komarca te snimku njegovor rila ispod kože te spajanje rila s krvnom žilom:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:24