StoryEditor
VELIKI DAN

VIDEO: POVIJESNO LANSIRANJE USPJELO, RAKETA SPACEX-a PRVI PUT ODVELA ASTRONAUTE U SVEMIR! Na putu su prema ISS-u: 'Ovo je početak novog zlatnog doba!'

 
Falcon 9 raketa leti s astronutima u svemir
 NASA TV / AFP

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e  u svemir poletjeli s tla SAD-a.

Raketa Falcon 9 lansirana je iz svemirskog centra Kennedy u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu, 21 i 22 po srednjoeuropskom, a na 19 sati dugo putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u novoj kapsuli rakete Crew Dragon poletjeli su astronauti Doug Hurley i Bob Behnken.

Kapsula Crew Dragon se od rakete odvojila 13 minuta nakon lansiranja i ušla u orbitu.

"To je nevjerojatno, snaga, tehnologija", rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump koji se prigodom lansiranja nalazio u svemirskom centru Kennedy. "To je bilo divno vidjeti".

Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije leta. Falcon 9 je lansiran s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija ostvarenje je glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju. NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa Space shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i tehnološki mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

------------------------

Prijenos uživo

NOVO 21:37 - Prvi dio rakete koji se odvojio uspješno je sletio na brod, dok je kapsula Crew Dragon s astronautima već u svemiru i na putu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS)!

Na CNN-u su sugovornici voditelja programa nazvali ovaj trenutak "početkom novog zlatnog doba svemirskih istraživanja".

------------------------

21:27 - Čini se da je zasad sve u redu, let ide prema planu, na Floridi se prolomio pljesak.

------------------------

21:23 - Lansiranje je počelo, raketa s astronautima kreće u svemir!

------------------------

21:16 - Sve je spremno, još samo 6 minuta do lansiranja.

------------------------

21:10 - I Trump je stigao u Cape Canaveralu, javlja CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:27