NEVJEROJATAN NAPREDAK

VIDEO: PROHODAO SA SLOMLJENOM KRALJEŠNICOM Revolucionarna nova tehnologija čita misli i šalje signale oduzetim udovima

 Screenshot YouTube

IRVINE - Mladić iz SAD-a koji je ostao nepokretan od struka nadolje nakon teške nesreće s motociklom ponovno je prohodao uz pomoć digitalnih senzora koji su očitavali signale njegovog mozga.

Eksperiment koji su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, Irvine, zadnji je u nizu koji pruža nadu osobama s invaliditetom koje su ostale djelomično ili potpuno nepokretne, a rezultati eksperimenta objavljeni su u četvrtak u znanstvenom časopisu Journal of Neuroengineering and Rehabilitation.

Muškarac, 26-godišnjak, na glavi je nosio senzore koji su čitali njegove moždane valove i pretvarali ih u bežični signal koji se slao računalu. Računalo je potom dešifriralo te signale i pretvaralo ih u signale mikrokontroleru koji je muškarac nosio za pojasom, koji je prosljeđivao signale živcima za pomicanje mišića nogu.

Pacijentu je trebao intenzivni trening kako bi mogao proizvesti moždane signale koje je uređaj mogao identificirati, i na kraju je uspio hodati 3,5 metra uz pomoć hodalice i nosiljke koja je djelomično podržavala njegovu težinu.

Hodalica i nosiljka bili su neophodni jer pacijent i dalje nije imao nikakav osjet u nogama, pa bi mu bilo nemoguće održavati ravnotežu.

No, radi se tek o prvoj fazi istraživanja, koje je pokazalo da se tehnologija može primijeniti u praksi. U budućnosti, liječnici bi pacijentima kojima je prekinuta leđna moždina umjesto kape sa senzorima mogli ugraditi implantate pod kožu lubanje, koji bi mogli i bolje očitavati moždane valove i slati povratne informacije o osjetu u paraliziranim udovima.

- Pokazali smo da je moguće povratiti intuitivno hodanje, kontrolirano mozgom, nakon potpune ozljede leđne moždine. Ovaj neinvazivni sustav za stimulaciju nožnih mišića je obećavajuća metoda i velik napredak u odnosu na sadašnje sustave kontrolirane mozgom, koji koriste virtualnu stvarnost ili robotički egzoskelet, rekao je doktor An Do koji je vodio istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:17