NEOBIČNO MIROVANJE

VIDEO: 'SA SUNCEM SE NEŠTO ČUDNO DOGAĐA!' Znanstvenike NASA-e zbunjuje solarni fenomen

 NASA
Ovo je trebala biti godina 'solarnog maksimuma'

Znanstvenici tvrde da se nešto neočekivano događa na Suncu . Godina 2013. je trebala biti godina "solarnog maksimuma", vrhunac 11-godišnjeg ciklusa. No, 2013. godina je stigla, a solarna aktivnost je relativno niska. Sunčevih pjega ima znatno manje nego 2011., a snažne solarne baklje nisu česte. Zatišje je neke znanstvenike nagnalo na razmišljanje da je promašen vremenski ciklus. Ali, solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-e se ne slaže s time i ima drugo objašnjenje.

- Ovo je solarni maksimum. No izgleda drugačije nego li smo očekivali jer ima dvostruki vrhunac - kaže Pesnell.

Prema konvencionalnoj teoriji solarna aktivnost se njiše naprijed natraga poput njihala. Na jednom kraju ciklusa je vrijeme zatišja s tek nekoliko sunčevih pjega i baklji. Na drugom kraju pak, solarni maksimum uzrokuje mnoštvo solarnih pjega i česte solarne oluje. Njegov uobičajeni ritam se ponavlja svakih 11 godina.

No, stvarnost je mnogo kompliciranija. Astronomi su brojali sunčeve pjege stoljećima i uočili su da solarni ciklus nije savršen, te da ciklus može trajati od 10 do 13 godina. Također, amplituda ciklusa također varira. Neki solarni maksimumi su vrlo slabi, dok su drugi snažni.

Pesnell ističe još jednu komplikaciju oko solarnih ciklusa.

- Posljednja dva solarna maksimuma, oko 1989. i 2001., imali su ne jedan, već dva vrhunca. Solarna aktivnost između ta dva vrhunca stvorila je mini-ciklus koji je trajao oko dvije godine. Možda se ista stvar događa sada. To bi objasnilo veći broj sunčevih pjega u 2011. godini u odnosu na prošlu godinu. Siguran sam da će se novi vrhunac dogoditi ove godine, ili možda 2014.

Fotografija prikazuje stranu Sunca okrenutu prema Zemlji na dan 28. veljače 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:00