SVE OČI UPRTE U NEBO

VIDEO Spektakularan fenomen: Venerin tranzit bit će zadnji koji imate priliku vidjeti. Sljedeći je 2117.!

 YouTube

ZAGREB - Ove srijede u zoru svjedočit ćemo spektakularnom i rijetkom prolasku Venere između Zemlje i Sunca. Veneru ćemo vidjeti kao malenu crnu točku koja će lagano prelaziti Sunčevom površinom, piše The Guardian .

Ova rijetka astronomska pojava događa se svega dvaput u osam godina, nakon čega slijedi pauza od stotinu godina. Venerin tranzit dogodio se već 1761. i 1769. te 1874. i 1882. godine. Prvi u sadašnjem paru od osam godina bio je 2004. godine, a u srijedu će se dogoditi drugi. Prvi sljedeći dogodit će se tek 2117. godine.

U prethodnim su stoljećima astrolozi iz raznih zemalja putovali na najudaljenije dijelove Zemlje kako bi snimili tranzit u tijeku. Time su pokrenuli prvu globalnu znanstvenu suradnja u povijesti, koja se bavila pitanjem veličine Sunčeva sustava.

Venerino putovanje između Zemlje i Sunda trajat će nešto manje od sedam sati, a vidjet će se iz istočne Europe i Skandinavije, istočne Afrike, Južne Amerike, Aljaske, Novog Zelanda, Australije i Azije, javlja The Guardian .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:28