NIKAD PRIJE VIĐENO

VIDEO: SVEMIRSKI SPEKTAKL OKO UDALJENE ZVIJEZDE Otkriven planet s prstenovima 200 puta većim od Saturnovih

 Ron Miller

DEN HAAG - Astronomi sa Obzervatorija Leiden u Nizozemskoj i sa Sveučilišta u Rochesteru u SAD-u otkrili su fascinantan sustav prstenova oko plinskog diva koji kruži oko mlade zvijezde nalik Suncu, J1407.

Sustav prstenova, znatno veći i masivniji od prstenova oko Saturna, po prvi je put uočen izvan Sunčevog sustava, a pažljivom analizom podataka znanstvenici su izbrojali čak 30 prstenova, s nekoliko prekida u prstenovima, gdje se najvjerojatnije stvaraju prirodni sateliti.

- Detalji koje vidimo u mjerenjima svjetlosti su nevjerojatni, rekao je Matthew Kenworthy sa Obzervatorija Leiden.

- Zvijezda je tjednima prolazila iza prstenova, no možemo vidjeti brze izmjene u strukturi prstenova koje se mjere u desecima minuta, to je posljedica vrlo fine strukture prstenova. Zvijezda koju promatramo predaleko je od nas da bi mogli prstenove vijdjeti izravno, no možemo napraviti detaljan model na temelju promjena svjetline zvijezde dok prolazi iza prstenova. Kada bismo zamijenili Saturnove prstenove s ovima koje smo pronašli, bili bi vidljivi na noćnom nebu i nekoliko puta veći od punog Mjeseca, rekao je Kenworthy.

- Planeta je znatno veća od Jupitera ili Saturna, a sustav prstenova oko nje je ugrube 200 puta veći nego što je Saturnov sustav danas, rekao je Eric Mamajek sa Sveučilišta u Rochesteru i suradnik na istraživanju.

- Planetolozi su već desetljećima spekulirali da su planeti poput Jupitera i Saturna imali, u dalekoj prošlosti, prstenove oko sebe koji su potom doveli do stvaranja satelita. No, dok nismo otkrili ovaj objekt, nitko nije vidio jedan takav sustav prstenova, rekao je Mamajek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:25