SVEMIRSKA LEKCIJA

VIDEO Turneja po Mjesecu: NASA snimila Zemljin satelit iz neviđene blizine

 YouTube

Osim ako niste jako bogati, šanse da ćete vidjeti Mjesec izbliza gotovo su nikakve.

No, zahvaljujući novom NASA-inom detaljnom videu, sada možete vidjeti Mjesec iz neviđene blizine.

Nevjerojatno jasan video, koji je popraćen i naracijom, pokazuje neka bitne mjesta na mjesecu koji je udaljen od Zemlje više od 355.665 kilometara.

Iz NASA-e kažu kako zbog novih mjera koje su poduzeli, sada imamo potpuno nov pogled na njegovu površinu, uključujući i onu mračnu stranu Mjeseca.

Jedna od prvih scena prikazuje enormno velik krater na njegovoj površini. Drugi ključni moment prikazuje detaljan pogleda na najdublji bazen, Aitken, na južnom polu Mjeseca.

Nevjerojatno, promjera je 1600 kilometara, a dubok je 8.1 km i nalazi se na tamnoj strani mjeseca koja nije vidljiva sa Zemljine površine na kojoj nisu nikada bila provedena istraživanja tla.

Možda najzanimljiviji trenutak na snimci jest kada se prikaže mjesto slijetanja Apolla 17, što je bila posljednja misilja slijetanja na Mjesec s ljudskom posadom.

Ispod videa koji je NASA postavila na YouTube, piše: - Iako je Mjesec tijekom ljudske povijesti ostao uglavnom nepromijenjen, naše razumijevanje samog Mjeseca i njegov razvoj značajno je evoluiralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:50