UHVAĆEN!

VIDEO: U BESPUĆIMA SIBIRA ZABILJEŽEN NEVJEROJATAN TRENUTAK Snimka snježnog leoparda potpuno zbunila znanstvenike: 'Nismo imali pojma da to može'

ILUSTRACIJA
 Screenshot / YouTube

Snježni leopardi spadaju među najugroženije skupine divljih mačaka i premda nastanjuju područja od Afganistana i Indije do Nepala i Kine, Pakistan, Rusiju i Mongoliju smatra se da ih je u divljini ostalo tek nekoliko tisuća. Tim više je snimka snježnog leoparda u Burjatskoj, jugoistočnom dijelu Sibira, vrednija.

No, znanstvenike je zapravo iznenadilo glasanje ovog leoparda. Smatralo se da zbog nešto drugačijeg razvoja glasnica ne mogu glasno rikati i da se općenito gotovo nikad ne glasaju. Međutim, snježni leopard na snimci bio je odlučan dozvati ženku, piše Siberian Times.

Vodeći ruski stručnjaci za divlje životinje ostali su zatečeni kad su čuli snimku. ‘Mnogi još uvijek vjeruju da ove velike, tajnovite mačke ne riču zbog fizionomije grla koja se razlikuje od lavlje, tigrove i drugih leoparda. Ova snimka dokazuje da se glasaju. Na njoj možete vidjeti velikog mužjaka kako doziva ženku u vrijeme parenja’, rekao je Dmitrij Medvedev, predsjednik organizacije za zaštitu snježnih leoparda u gradu Irklutsku.

Premda je snimljen u ožujku 2014., video je tek ovih dana objavljen.

Na stranici snowleopard.org stoji da ove ugrožene životinje ‘proizvode zvukove kao i druge velike mačke - predu, mjauču, pušu, sikću, zavijaju… ‘Međutim, snježni leopardi ne mogu rikati zbog fizionomije grla te se umjesto toga služe neagresivnim uzdasima’, piše.

Ono što ćete čuti na snimci svakako je puno više od uzdaha.

Snježni su leopardi na rubu izumiranja zbog krivolova. Njihovo je krzno, nažalost, iznimno cijenjeno, a na nekim se područjima ubijaju jer zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa i plijena, dolaze suviše blizu ljudskih naselja u potrazi za hranom što može završiti loše za poneku domaću životinju.

A young snow leopard is presented to the media at the 'Tierpark' zoo in Berlin July 6, 2007.      REUTERS/Tobias Schwarz     (GERMANY) - RTR1RJ0P
Tobias Schwarz / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:30