ZAGRLJAJ ISPOD POVRŠINE

VIDEO: VELIČANSTVENA PODVODNA ROMANSA Po prvi puta u povijesti snimili koralj kako se ljubi

 Scripps Oceanography / YouTube

Divlji koralj snimljen je usred poljupca prvi puta u povijesti, piše Sky News.

Snimanje ovog nevjerojatnog videa omogućio je izum vodootporne mikroskopske kamere. Osim poljupca, ova je napredna kamera uspjela snimiti i rat za teritorij između koralja te početnu fazu zauzimanja grebena od strane morskih algi.

Andrew Mullen, znanstvenik sa Scripps instituta za oceanografiju u San Diegu, konstatirao je da ih je zanimljivo ponašanje koralja 'iznenadilo'. Video koralja koji se ljube snimljen je na dnu zaljeva Eilat u Izraelu.

Ljubljenje se dogodilo nakon što je koralj uhvatio plankton, a istraživači sumnjaju da su koralji izmjenjivali materijale tijekom zagrljaja. Da bi se ovakav video snimio, ronilac mora kameru postaviti na željeno mjesto. Kamera je opremljena podesivom lećom za koju izumitelji kažu da je vrlo slična ljudskom oku.

Uređaj može snimiti do osam sati videa u visokoj rezoluciji s milimetarskom preciznošću prije nego što potroši svoju bateriju. Osim ljubljenja, kamera je zabilježila i borbu za teritorij između različitih vrsta koralja.

U odvojenom testu provedenom na Havajima u gradu Mauiju, zabilježeno je i kako alge koloniziraju koralje koji su još uvijek živi. Taj proces može na značajan način promijeniti zdravlje i strukturu grebena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:37