UMJETNI KRVOŽILNI SUSTAV

VIDEO: VELIKI ZNANSTVENI POMAK U REGENERACIJI TKIVA I PRESAĐIVANJU ORGANA Od lista špinata stvorili su živo ljudsko srce: 'Tkiva su bez ovog umirala'

 Screenshot / YouTube

Znanstvenici su otkrili način kako od lista špinata stvoriti živu mini verziju ljudskog srčanog mišića, što bi moglo uvelike pridonijeti rješavanju problema regeneracije tkiva i oštećenih organa.

Njihova studija, objavljena u časopisu Biomaterials, donosi inovativan način za uzgoj vaskularnog sustava koji je već dugo kamen spoticanja u razvoju regeneracije tkiva. Naime, već postoji cijeli niz metoda za laboratorijski uzgoj ljudskog tkiva poput 3D printa, no sitne, delikatne krvne žile, koje su ujedno i ključne za regeneraciju, dosad su bile problematične, piše National Geographic.

‘Glavni ograničavajući faktor u izgradnji umjetnog tkiva bio je nedostatak krvožilne mreže. Bez nje su tkiva umirala’, rekao je Joshua Gershlak, suautor studije s Politehničkog instituta Worcester u Massachusettsu (Worcester Polytechnic Institute).

Jedna od važnih karakteristika listova je upravo razgranata mreža njihovih biljnih žila koje provode vodu i hranjive tvari do stanica. Znanstvenici su tako dobili repliku ljudskog krvožilnog sustava. U laboratoriju su modificirali list špinata te uklonili biljne stanice.

Screenshot / YouTube

‘Celuloza je biokompatibilna i ima široku primjenu u regenerativnoj medicini, primjerice u razvoju tkiva hrskavice, koštane srži i zaraštavanju rana’, piše u studiji.

Potom su biljni okvir spojili sa živim ljudskim stanicama kako bi na listu špinata izraslo ljudsko tkivo okruženo sitnim žilicama. Kad su ‘pretvorili’ list špinata u svojevrsno mini srce, potjerali su tekućinu kroz vene da pokažu kako krvne stanice putuju kroz sustav.

Cilj je u konačnici zamijeniti oštećeno tkivo kod pacijenata sa srčanim udarom ili drugim srčanim problemima te spriječiti kontrakcije srca. Baš poput krvnih žila, vene u modificiranom listu prenose kisik ostatku tkiva koje je zamijenjeno bez čega ne bi moglo ni funkcionirati.

Znanstvenici smatraju da se na istom principu mogu koristiti druge biljke za regeneraciju tkiva na drugim dijelovima tijela. Primjerice, zamjena stanica s drvom jednog dana može pomoći u regeneraciji ljudskih kostiju.

‘Još imamo puno posla, ali otkriće djeluje obećavajuće. Prilagođavanje biljaka koje se uzgajaju tisućama godina za obnovu ljudskog tkiva moglo bi riješiti mogle zdravstvene probleme’, rekao je Glenn Gaudette, suautor studije, također s WPI-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 00:11